Tiltólistán a camembert

Azt minden anyuka tudja, hogy a terhesség alatt fokozottan kell ügyelnünk saját egészségünkre: nem árt, ha vitamint fogyasztunk, és kerüljük az alkoholt meg a cigarettát. Van azonban egy kevésbé közismert tiltólista is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 09. czefernek.lena

Azt minden anyuka tudja, hogy a terhesség alatt fokozottan kell ügyelnünk saját egészségünkre: nem árt, ha vitamint fogyasztunk, és kerüljük az alkoholt meg a cigarettát. Van azonban egy kevésbé közismert tiltólista is.


A terhesség alatt az édesanyának fokozottan kell ügyelnie egészségére. Mivel az anya szervezetében felvett anyagokat az újszülött is „fogyasztja”, így nagyon nem mindegy, mit csinálunk a saját testünkkel. Azt mindenki tudja, hogy tiltólistán van az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek, valamint a dohány. Nem árt, ha óvjuk magunkat a különböző vegyi anyagoktól, amelyek a bőrön keresztül is felszívódhatnak (pl. hajfesték) és ugyanígy kerüljük a gyógyszerek alkalmazását is.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy léteznek olyan élelmiszerek, amelyek szintén nincsenek jó hatással a várandós anyukára, illetve magzatára. A családháló összegyűjtötte, miket érdemes kerülnünk terhesség esetén.

Tilos:

Penészes sajtok

Nincs szerencséd, ha a camembert vagy a márványsajtok nagy barátja vagy, a penész ugyanis nem tesz jót a terhesség idején. A tippünk: ha nem tudsz lemondani a tejből készült csemegéről, fogyassz könnyű mozarellát, vagy félig érlelt úgynevezett cottage sajtot, ezek legalább annyira ízletesek, ráadásul kalóriatartalmuk is alacsonyabb.

Nyers tojássárgája

Talán nem is kell magyarázni, de a hőkezeletlen tojás terhesség alatt szintén kerülendő, de talán egy pár hónapot kibírunk lágytojás, tükörtojás vagy majonéz nélkül is! Hajrá rántotta, nyami kemény tojás!

Nyers hús

A nyers húsok fogyasztása önmagában sem kockázatmentes, de ha kisbabát várunk, valóban nem árt elkerülni a tatár bifszteket, disznósajtot de a sushit is: ezzel megóvjuk magunkat és magzatunkat a fertőzések kockázatától.

Aprómagvas gyümölcsök és olajos magvak

Hiába van eperszezon, egy kicsit most fogjuk vissza magunkat! Fagyasszul le a ribizlit, jó lesz az télire, és bírjuk ki pisztácia, mogyoró és tökmag nélkül!

Gyógynövények

Természetesen nem minden tilos, de a terhesség alatt nem csupán a gyógyszerekkel kell vigyáznunk. Egyes gyógynövényeknek szintén nincs jó hatásuk a magzatra, ezért mindig ellenőrizzük le, milyen összetevői vannak az általunk választott készítménynek!

Puffasztó ételek, szénsavas italok

Talán szükségtelen is megemlíteni, hogy a várandós anyuka – saját érdekében – kerülje a szénsavas italok illetve puffasztó ételek fogyasztását, ugyanígy bánjon csínján az erős fűszerek használatával is!

Tévhitek:

Nem szabad kávézni.

A kávé alapvetően nem rossz, csak ne vigyük túlzásba! Vagyis ne igyunk napi két presszónál többet.

A gyümölcs minden formája egészséges.

Igaz, hogy a gyümölcs nagyon egészséges, de csak ha megmossuk! Mosatlan formában többet árthat, mint használ!

Terhes vagyok, most egy kicsit nassolhatok…

Nem igaz, hogy szabad nassolni! Inkább együnk többször, keveset és kerüljük a túlzott táplálékbevitelt!

Egy kis alkohol nem árt?

Ebben a tekintetben megoszlanak a vélemények. A legtöbb orvos és védőnő egyáltalán nem javasolja az alkoholfogyasztást, de ha tudunk mértéket tartani, néha kevesebbet árt, mint az általa feloldott stressz.

És amit nem szabad kihagyni:

–         Szervezetünknek ilyenkor fokozottan szüksége van kalciumra, . Fogyasszunk lehetőség szerint minden nap tejterméket, ezzel a fehérje, foszfor és B-vitamin szükségletünket is fedezzük.

–         Igyunk naponta legalább másfél-két liter vizet vagy szénsavmentes ásványvizet.

–         Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg heti háromszor kerüljön krumpli az asztalunkra.