Tökszezon = tök finom dolgok

Ha egy a telet jellemző színt kell mondani, talán legtöbben a fehérre szavazunk. Pedig a tél egyik legalább ennyire meghatározó színe lehet a narancssárga: a finom sütőtökök ősztől érnek, és bőven jut belőlük Karácsonyig is egy hűvösebb spájz, kamra, pince padlóján tárolva. Lássuk, milyen finomságokat lehet belőle varázsolni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 29. szabo.daniel

Ha egy a telet jellemző színt kell mondani, talán legtöbben a fehérre szavazunk. Pedig a tél egyik legalább ennyire meghatározó színe lehet a narancssárga: a finom sütőtökök ősztől érnek, és bőven jut belőlük Karácsonyig is egy hűvösebb spájz, kamra, pince padlóján tárolva. Lássuk, milyen finomságokat lehet belőle varázsolni!


Tökleves – megmelenget

Negyed lábos tököt és ugyanennyi krumplit felkockázunk, együtt főni felteszünk. Hozzádobunk három gerezd fokhagymát (vagy ízlés szerint, de jó, ha kicsit kiérződik) és ha puhára főttek, sózzuk, szerecsendióval alaposan megküldjük, és botmixerrel pürésítjük. Majd belekeverünk egy tejfölt, és kész is. A tetejére szórhatunk kenyérkockákat, de még finomabb és ünnepélyesebb, ha grillázsdarabokkal tálaljuk: egy teflonserpenyőben cukrot olvasztunk, és ha már barna, beledobunk diót vagy mandulaszeleteket, majd kicsit összekeverjük, és sütőpapírra terítjük. Összetördelés után a leves mellé adjuk. Ez egy lenyűgözően egyszerű recept, ami még a tököt nem kedvelőknek is ízleni szokott! Tálaljuk stílusosan akár magában a tökhéjban (gömbölyű tök esetén).

Sült tök – az örök klasszikus

A legegyszerűbb édesség, ami készülhet a tökből: héjastul feldaraboljuk (magokat eltávolítjuk), és ahéjas részével lefelé forró sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul. Turbósítási lehetőségek: kenjük meg mézzel a tetejét, esetleg félpuha állapotában tűzzünk bele mandulaszilánkokat és szórjauk meg cukorral, de nem ördögtől való az sem, ha egy csipet fahéjat hintünk a szeletekre sülés előtt. Ha egyébként felfűtünk egy sütőt valami miatt (pl. húst sütünk vagy valami egyéb készül), egy lapos tepsi sütőtök még simán befér, így még spórolhatunk is. Ha gyerekeknek csináljuk, vágjuk kicsi kockákra és süssük úgy, hogy egy-egy kocka almát hozzátűzünk fogpiszkálóval.

Tökchips – tökös beszélgetésekhez

Pucoljuk és magozzuk a tököt, robotgéppel vagy egy kalsszikus négyfalú reszelő uborkaszeletelő részével hajszálvékonyra szeljük, majd konyharuhával alaposan leitatjuk. Forró olajba dobjuk és pillanatok alatt ropogósra sütjük, tejföllel tálaljuk. A tejfölt meg akárhogyan feldobhatjuk: metélőhagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, vagy simán sóval: az édes tökchips mindegyik ízzel pikánsan harmonizál. Adjuk nyugodtan többféle zöldségchips kíséretében, amiket hasonlóan a fent leírtakhoz készíthetünk el (pl. krumpli, répa, petrezselyemgyökér stb.)

Narancssárga mártogatós – tök meglepő egy asztalon

Ha van maradék sült tökünk, abból a legfinomabb (a füstös íz miatt), de simán főzve is nyerhetünk puha tökpürét. A lényeg, hogy sima, puhára főzött/sült tökhöz sült/főtt almát, fahéjat, és ízlés szerint egy-két kanál paradicsompürét keverünk. Domináns fűszernek a bors illik bele, gyerekes közegben ez elhagyható. Kínáljuk úgy, mint a kenyérre kenhető pasztákat. Minden asztalt feldob, az is megkóstolja, aki el se tudja képzelni, hogy a baracklekváron kívül van más rikító narancssárga kence.

Neonsaláta – tök és tsa.

Egy meglepő és harmonikusan pikáns saláta, nyers hozzávalókból. Reszeljünk hosszú vékony szálakra tököt, sárgarépát, céklát, és pl. vajretket (valami elütő színű, ropogós zöldséget, amit szeretünk). Hintsük meg balzsamecettel. Remekül feldob egy szürke „hús krumplival” fogást.