10 hihetetlenül egyedi spórolási ötlet!

Szeretne egy keveset spórolni rezsiköltségén, de nincsen kézzelfogható ötlete? A buzzfeed.com összegyűjtött néhány valóban praktikus tanácsot, mi pedig abból a válogatásból szemezgettünk! Egy kis kreativitással hihetetlen eredményeket érhetünk el!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 14. bencze.aron

Szeretne egy keveset spróolni rezsiköltségén, de nincsen kézzelfogható ötlete? A buzzfeed.com összegyűjtött néhány valóban praktikus tanácsot, mi pedig abból a válogatásból szemezgettünk! Egy kis kreativitással hihetetlen eredményeket érhetünk el!


Víztakarékos perlátor: Nálunk is csak pár száz forintba kerül, viszont akár 77 százaléknyi vízfogyasztás-csökkenést érhetünk el vele.

Kézi habverő: Miért ne köthetnénk össze a hasznosat a hasznossal? A kézi habverő remek sport süteménysütés közben – tehát nem kell aggódnunk a süteményfogyasztás okozta kalóriaszám-emelkedés miatt -másrészt nem használunk közben áramot!

Szappanpelyhesítő: A folyékony szappanok gyártásához rengeteg vizet használnak fel. Ez az ötletes szerkezet a szilárd szappanokból pelyhet készít, így egyrészt takarékosabban járunk el, másrészt nem kell a cuppogós, nyálkás, csúszós szappant üldöznünk a fürdőszobában…

Függőleges kiskert: Egy zoknitartó, néhány cserép fűszernövény, és máris kész a helytakarékos, mondhatnánk vertikális kiskert. Sörfogyasztók fűrésszel is kísérletezhetnek a desing-recycling elv bűvöletében.

Öntözés szürkevízzel: Kertlocsoláshoz tökéletesen megfelel az ún. szürkevíz, vagyis az a víz, ami kézmosás, zöldségmosás, zuhanyzás közben keletkezik, de ide soroljuk az esővizet is. Fejenként naponta 45 liter ivóvíz felesleges elhasználása váltható ki esővízzel. Egy kis leleményességgel és utánajárással olcsón megoldható, a megtakarított energia- és pénzmennyiség pedig meglepően sok!

Bevásárlószatyor pólóból: Emlékszünk még a szimat-szatyorra? Hát, az most már ciki…viszont, ha ócska pólót szétszaggatunk néhány helyen, más részein pedig összevarjuk, lesz egy nagyon menő öko-újrahasznosított bevásárlószatyrunk. Éljen a nosztalgia!

Öntöző PET-palackból: Egy szöggel fúrjunk ki sok helyen egy PET-palackot. A lyukakba helyezzünk kettéfűrészelt, tollbetét nélküli golyóstollakat. Kössük rá a palackot a slagra, amit viszont vezessünk az esővizes hordóba. Máris kész a házi öntözőrendszer!

Komposztáló műanyag ládából: Ha épp megszabadultunk néhány kiló kacattól és nem tudunk mit kezdeni a kiűrült műanyag ládával, fúrjunk rá lyukakat, majd nyugodtan tegyük bele a szerves hulladékot. Adjunk hozzá némi összetépkedett újságpapírt és keverjük meg hetente egyszer a komposztot. Egész évben remek táptalajt biztosítunk a kertünknek!

Alaptisztítók: Már sokszor írtunk róla, de nem lehet elégszer elmondani, a háztartási tisztítószerek listáján bőven elég, ha három dolog szerepel – szódabikarbóna, ecet és citromlé!

Szolártűzhely: Egy kartondoboz, némi alufólia és egy tükör tökéletesen elegendő a házi készítésű szolártűzhely megalkotásához. Egy forró nyári napon a dobozba helyezett lábosban tökéletesen meg tud főni az étel, mivel a nap akár 176-204 fokosra is fel tudja melegíteni a fazék tartalmát!Csupán egy szabály van: mindig viseljünk napszemüveget főzés közben!