100 milliárd euró családpolitikára

Franciaország GDP-jének 5 százalékát, közel 100 milliárd eurót szán családpolitikára. Céljaik közé tartozik a gyermekvállalás támogatása, a gyermeknevelés költségeinek kompenzálása, a szegénység elleni harc, valamint a család és munkahely közötti egyensúly fenntartásának megsegítése - írja a Le Monde című francia lap, amely arról is beszámol, hogy néhány siker ellenére napjaink családpolitikája küzdelmesen tudja csak elérni a kitűzött célokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 25. czefernek.lena

Franciaország GDP-jének 5 százalékát, közel 100 milliárd eurót szán családpolitikára. Céljaik közé tartozik a gyermekvállalás támogatása, a gyermeknevelés költségeinek kompenzálása, a szegénység elleni harc, valamint a család és munkahely közötti egyensúly fenntartásának megsegítése – írja a Le Monde című francia lap, amely arról is beszámol, hogy néhány siker ellenére napjaink családpolitikája küzdelmesen tudja csak elérni a kitűzött célokat.


A cikk a következő problémákat foglalja össze: az anyák nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra, mivel nincs megoldás a gyermekek elhelyezésére; ez különösen az alacsony jövedelmű családoknak okoz problémát. Az adópolitika szintén egyenlőtlen helyzetekhez vezet: az adókedvezmények csak bizonyos családoknak előnyösek, és nem jövedelemarányosak. A gyermektelen és magas jövedelmű családok szintén indokolatlanul vannak előnyösebb helyzetben.

A javasolt változtatás figyelembe veszi a gyermeknevelés költségeit, és a pénzbeli mellett gyakorlati segítséget is nyújt a szülőknek (pl. elhelyezésben). Három oldalról próbálja megoldani a problémákat:

1. A GYES reformjával és kisgyermekkori szolgálat létrehozásával biztosít egyenlőséget férfi és nő közötti, és ellensúlyozza az egyenlőtlenségeket az oktatásban és az egészségügyben. 850 000 gyermeknek biztosít elhelyezést 300 000 új hely létrehozásával, valamint a kötelező óvodai életkor lecsökkentésével.

2. A juttatások reformja (jövedelemadó átalakítása, gyermekek utáni adókedvezmény) szintén az egyenlőséget szolgálja.

3. Házasodást és gyermekvállalást segítő támogatásokat vezetnek be.

A lépések nem jelentenek plusz terheket – számol be róla a lap, hozzátéve, hogy a megújuló családpolitika lényege az egyenlőség biztosítása a gyermekeknek, a szülőknek a gyermeknevelésben és a javak elosztásában.