6 tipp – így nevelj optimistát a gyerekedből

Azok a gyerekek, akik szerint félig tele van a pohár, könnyebben veszik az akadályokat az életben és boldogabbak is. Íme 6 tipp, ami segít, hogy pozitív hozzáállásra neveld a gyerkőcöd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. április 02. Babaszoba

1. Ne panaszkodj sokat

 Minden reggel elkéstek az oviból a gyerekkel? A reggeli készülődés közben biztos elhagyta már a szád néhányszor az a mondat, hogy “soha nem érünk oda” vagy, hogy “nem hiszem el, hogy mindig késésben vagyunk.” A negatív gondolatokra fókuszálás klasszikus pesszimista “tünet” és minél inkább azon zsörtölődsz, hogy milyen nehéz neked, annál inkább fogja a gyereked is ezt tenni előbb-utóbb. Igyekezz inkább pozitív dolgokról beszélni “milyen szépen süt ma a nap” vagy “képzeljétek, ma nyélbe ütöttem egy szuper üzletet a munkahelyemen.”
Tipp: A vacsoraasztalnál minden nap említsetek meg három szuper dolgot, ami aznap történt veletek. Amiért hálásak vagytok. Ti is és a legkisebbek is csatlakozzanak be!

2. Legyenek elvárásaid

Három éves kor fölött már nyugodtan adhatsz mindennapi feladatokat a gyerekeknek. Tűzz ki például egy táblát a kicsik szobaajtajára, amelyen felsorolod a teendőket: beágyazás, fogmosás, felöltözés (nyilván a képességeiknek megfelelően). Amelyiket sikerült kivitelezniük, oda tehetnek egy pipát. A gyerekek szeretik az ilyen napi rutinokat, kisebb feladatokat, és büszkék magukra, ha sikerül megcsinálniuk. Mindig dicsérd is meg őket, hogy milyen ügyesek!

3. Biztasd, hogy vállaljon kockázatot

A szülők többségének kihívást jelent eldönteni, hogy milyen mértékben egészséges megóvni a gyerekeit a sérüléstől, kudarcoktól. Természetes, hogy bizonyos helyzetekben igyekszünk megvédeni őket a megszégyenüléstől (pl. ha úgy szeretne beállni a hoki csapatba, hogy még korizni sem tud), azonban más kérdés, ha csak azért beszéljük le őket valamiről, mert attól félünk, hogy sikertelen lenne benne. Ezzel aláássuk az önbizalmát, és gyakorlatilag pesszimizmusra neveljük. “El kell kezdeni elengedni a gyeplőt” – mondja dr. Michael Thompson.
A cikk ITT folytatódik