600 forintért tudnak velem kezdeni valamit?

Ezt a mondatot egy gyermekét egyedül nevelő édesanya „eresztette el” egy olyan fodrászatban, ahol ma már ingyen is frizurát készítenek neki. A hely ugyanis - cirka 170 másik vendéglátóhellyel, fodrászattal, cukrászdával egyetemben - csatlakozott az "Adj egyet ajándékba" mozgalomhoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 19. szabo.daniel

Ezt a mondatot egy gyermekét egyedül nevelő édesanya „eresztette el” egy olyan fodrászatban, ahol ma már ingyen is frizurát készítenek neki. A hely ugyanis – cirka 170 másik vendéglátóhellyel, fodrászattal, cukrászdával egyetemben – csatlakozott az “Adj egyet ajándékba” mozgalomhoz.


A kezdeményezés lényege, hogy a boltba, kávézóba, fodrászatba, gyógyszertárba, stb. betérő vásárlók a saját fogyasztásuk mellett egy vagy több “felfüggesztett terméket” is kérhetnek és fizethetnek ki. Ez a termék egy külön “listára” kerül. Amikor egy rászoruló ember érkezik a helyre, csak annyit kell kérdeznie: jut-e neki egy felfüggesztett kávé, s ha ezen a bizonyos listán van már kifizetett kávé, akkor abból kaphat egyet. Ingyen. Hiszen azt a kávét már valaki, aki megengedheti magának a segítségnek ezt az új formáját, már kifizette.

Matrica jelzi

Az eredetileg kávéval és Nápolyból indult kezdeményezés magyarországi meghonosítása zajos sikert aratott, cikkünk megírásakor már 11 ezer felett voltak a Facebook-követői , és mintegy 170 kereskedő, szolgáltató csatlakozott a rendszerhez. Ez utóbbiak matricát kapnak, így a jótékonykodni akarók és a rászorulók is messziről láthatják, a lehetőség adott.

Ki számít rászorulónak?

Szívszorító történetekben manapság nincs hiány, ahogyan gátlástalan emberekből sem. Mégsem aggódnak azon, hogy tömegesen visszaélnének a lehetőséggel, ráadásul – mint azt kérdésünkre az egyik alapító elmondta – nem is nagyon lehet, hiszen a lánc boltjainak dolgozói jellemzően tapasztalt, sokat látott emberek, biztosan kiszűrik a potyázókat. Ráadásul – tette hozzá Papp Gyöngyi -, aki félreteszi büszkeségét, és bemegy valahova egy ingyen hajvágásra, vélhetően így vagy úgy, de rászorulónak nevezhető.

Arra egyébként a kezdeményezők is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben bárhol visszaélést tapasztalunk, először a tulajdonossal beszéljünk, ha nem sikerül megnyugtató választ kapni, akkor tegyük közzé az oldalukon a tapasztalatainkat. A legrosszabb, ami történhet egy hellyel, ha elterjed róla, hogy visszaél a rendszerrel.

Szeretnék elérni, hogy lehetőleg minimálisra csökkenjen a rászorulók kiszolgáltatottság-érzése, ezért az előre kifizetett termékek számláit vagy azok jelképes megtestesítőit (pl. korongokat, golyókat) sok helyen üvegben, jól látható helyen tárolják, így messziről látható, van-e éppen „plusz egy”.

Papp Gyöngyi a XVI. kerületben szervezi aktívan a mozgalmat, úgy látja, nem feltétlenül csak a legszegényebbeken segíthetünk. Sok olyan, akár munkahellyel is rendelkező ember, család lehet, aki adott esetben valóban nem engedheti meg magának a fodrászt vagy egy sütit vasárnap.

Elfogadóhelyek itt.