9 spórolós tipp a hosszú hétvégére

Sajnos arról már lekésett, hogy olcsó külföldi utazást szervezzen a négynapos ünnep idejére, de legalább félreteheti azt a pénzt, amit a kiruccanásra szánt. Ne bánja, hogy itthon maradt, inkább élvezze a kikapcsolódást fillérekből! Házibuli, kirándulás, főzés, családlátogatás, biciklizés - ez mind szinte ingyen van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 12. szabo.daniel

Sajnos arról már lekésett, hogy olcsó külföldi utazást szervezzen a négynapos ünnep idejére, de legalább félreteheti azt a pénzt, amit a kiruccanásra szánt. Ne bánja, hogy itthon maradt, inkább élvezze a kikapcsolódást fillérekből! Házibuli, kirándulás, főzés, családlátogatás, biciklizés – ez mind szinte ingyen van.


Közeledik a március idusán esedékes hosszú hétvége és ezzel együtt a féktelen költekezés ideje is. Akinek nincs párja, azért, akinek meg van, azért szórja két kézzel a pénzt. Természetesen úgy is ki lehet kapcsolódni, ha csökkenti kiadásait, és nem az az elsődleges szempont, hogy költsön, hanem az, hogy élvezze a tavaszt és a megérdemelt pihenést. Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel sokkal jobb lehet a hosszú hétvégéje, mint extra kiadásokkal.

1. Lesznek költségei, de nem mindegy mekkorák: kiránduljon!

Azt azonban ne felejtse, hogyha kiteszi a lábát a lakásból, költeni fog: minél messzebb megy és/vagy minél hosszabb ideig marad távol, annál többet. A kiadások között szerepel – ha más nem is – az útiköltség. De fizetni kell a máshol elkötött nasiért, ebédért, uzsonnáért vagy vacsoráért, nem beszélve a szállásról. Szerencséje van, ha sikerül megcsípnie egy négyezer forint/éjszakás szállást, de erre többnyire hónapokkal korábban rá kell mozdulni, mert március közepére már minden normális hely elkel.

De mégsem lehet a négy fal közt tölteni a négy napos ünnepet: menjen kirándulni a családdal, ismerőssel a szabadba. Vigyen magával elemózsiát és innivalót, és mindazt, amire szüksége lehet. Ne legyintsen „legfeljebb majd megvesszük!” felkiáltással. Gondolja végig, hogy mire lehet szüksége.

2. Szervezze le a találkozót az interneten!

Horribilisek a távközlési társaságok tarifái, ezért felejtse el a telefon használatát (hacsak nincs Skype, WhatsApp vagy bármilyen, interneten elérhető ingyenes audioszolgáltatás a mobilján), és cseten keresztül szervezze meg szabadidejét. Kezdeményezhet konferenciacsetet, sőt, akár konferenciabeszélgetést is a neten. Ezzel –rögtön a rajtnál– rengeteget tud spórolni, és még nem is kell a fülén tartania azt a nyamvadt telefont. És ha már megvan, hogy kivel tölti el ezt a pár napot, nem árt azt is megszervezni, hogy mi lesz a programjuk.

3. Diszkó helyett házibuli

Szervezzen házibulit! Sajnos ma már elég kevés hely van Budapesten, ahol jól lehet szórakozni, így egy sebtiben összerittyentett házibuliba is szívesebben megy bárki, mint egy vacak (de legalább drága) diszkóba. Elég, ha van a lakásban egy DVD-lejátszót is magában foglaló hifi-berendezés és pár CD a kedvenc zenéinkkel. Az ilyen bulik általában beszélgetéssel, netán társasozással kezdődnek, ami nagyon klassz, mert így a havernak a haverja is megismerheti a házigazda unokahúgának a barátnőjét is.

A hangulatot a temérdek mennyiségű alkohol is meg tudja adni, amit belépő gyanánt illik vinni a házibuliba: ezzel mindenki spórol, a házigazda és a vendég is. Férfiaknak külön pozitívum, hogy nőjük kötelező, szórakozást megelőző, nincs-egy-rongyom-se című hisztirohamát is megússzák, mivel a házibulikba általában nem kell különösebben kiöltözni – a nőknek pedig nem kell szenvednie a tökéletes sminktől és magassarkútól, win-win helyzet.