9 tipp, hogy illedelmes felnőtt váljon a kiscsávóból

Sosem lehet túl korán vagy túl későn elkezdeni a gyerekeknek az illendő viselkedés elsajátítását. De hogyan is fogjunk hozzá a tanításhoz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 18. czefernek.lena

Sosem lehet túl korán vagy túl későn elkezdeni a gyerekeknek az illendő viselkedés elsajátítását. De hogyan is fogjunk hozzá a tanításhoz?


Az eHow.com összegyűjtött 9 tippet, amellyel könnyebben taníthatjuk meg gyermekünknek, hogyan kell „helyesen” viselkedni.

1.

Fontos a jó példa. Nem túl ildomos gyermekünktől elvárni az udvariasságot, ha apu és anyu sem tartja be a szabályokat.

2.

A tanításban kövessük a fokozatosság elvét, és alkalmazkodjunk a gyerek fejlődéséhez. Egy két évest például nem lehet még rávenni, hogy ne csámcsogjon, mert nem biztos hogy rendelkezik az ehhez szükséges fizikai koordinációs adottságokkal. De 4 vagy 5 éves korban egy ilyen szabály betartása már nem jelenthet problémát.

3.

Az olyan szavak és kifejezések használatát, mint például „kérem”, „köszönöm” vagy „bocsánat”, „sajnálom” és „szabad?” minél korábban kezdjük el használni a gyerek jelenlétében. Bátorítsuk őt is ezek használatára!

4.

Vigyázzunk, milyen szavakat veszünk a szánkra a gyerek jelenlétében. A kicsik ugyanis egy az egyben leutánozzák, amit tőlünk hallanak.

5.

Kérjük meg gyermekünket, hogy a felnőttekhez szóljanak kissé formálisabban – ne tegezzék Szabó nénit és Pista bácsit – amíg a felnőtt nem ajánlja ezt fel nekik.

6.

Beszéljük át csemeténkkel az etikett alapvető szabályait – amikor csak szükséges. Nem árt, ha a gyerek megtanul kezet rázni, kifejezni tiszteletét az idősebbek iránt, nem hangoskodik nyilvános helyen és nem szakít félbe másokat. Azt is meg kell tanítani neki, hogy csak akkor játszhat valamivel, ami nem az övé, ha azt a tulajdonos megengedi neki.

7.

Ne hunyjunk szemet a helytelen viselkedés felett, és mindig beszéljünk róla! Ha a gyerek megszeg egy szabályt, figyelmeztessük rá!

8.

Ha már kettesben vagyunk, újra előhozhatjuk a dolgot, és nyugodtabban átbeszélhetjük, miért volt helytelen a viselkedése. Ez azért fontos, mert ha részletesebben el tudjuk neki magyarázni, mi volt a baj, akkor ő is könnyebben megérti, hogyan kell cselekednie a jövőben egy hasonló szituációban.

9.

Mindig dicsérjük meg a jó viselkedéséért.

Tipp:

Amire szükséged lehet: egy jó etikett-könyv