A csók felér egy laza kocogásssal

Azért szeretnek csókolózni a nők, mert így kiderül számukra, érdemes-e a férfi arra, hogy tovább legyenek örökítve a génjei. A férfiaknak azért éri meg, mert vágyfokozóként hat a nőkre, hiszen rengeteg tesztoszteront juttatnak a nő szájába, és ezzel eggyel közelebb kerülnek az aktus lehetőségéhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 03. szabo.daniel

Azért szeretnek csókolózni a nők, mert így kiderül számukra, érdemes-e a férfi arra, hogy tovább legyenek örökítve a génjei. A férfiaknak azért éri meg, mert vágyfokozóként hat a nőkre, hiszen rengeteg tesztoszteront juttatnak a nő szájába, és ezzel eggyel közelebb kerülnek az aktus lehetőségéhez. A nyálcsere egyébként 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg, és 18 kilokalóriát lehet vele elégetni. Ezt csak azért írjuk le, mert más testnedvcsere esetén is szokás megjelölni a kilokalória értéket.


A csókolózás vágyfokozó, ugyanakkor képes megnyugtatni is az embert, ráadásul külön tudományág foglalkozik vele, a filematológia. Nem kétséges: a csók fontos része az életünknek, és talán sohasem fogjuk megfejteni, hogy miért is olyan jó – próbálkozások azért vannak szép számmal. Íme néhány elmélet.

A smacizás az anya- gyerek viszonyból jött

Sok mindent nem tudunk még a csókról, de abban megegyeznek az erre szakosodott tudósok, akik valószínűleg britek, hogy nem ösztönös, hanem tanult viselkedésről van szó. Abból következtetnek erre, hogy számos kultúrában teljesen ismeretlen ez a szokás. Egyes afrikai törzsek tagjai például soha nem csókolják meg egymást, a Mangia-szigeten élők pedig egészen addig nem ismerték, amíg a 18. században fel nem bukkantak ott is az európaiak. Viszont az eszkimóknál és a különböző maori kultúrákban az orrok összedörzsölése egyezik meg az európai értelembe vett csókkal.

Az eredetére vonatkozóan már nem ilyen magabiztosak a tudósok, de valószínűnek tűnik, hogy alapvetően nem sok köze van az erotikához, ugyanis az anya-gyerek kapcsolatból ered. Egy teljesen ártatlan dologról van szó: az etetés a kiindulópont. A legtöbb ősi kultúrában ugyanis az anyák jobb híján úgy táplálták a csecsemőiket, hogy megrágták az ételt, majd közvetlenül gyermekük szájába helyezték az összerágott falatokat. Ez a teljes odaadást kifejező, intim gesztus került át aztán a párkapcsolatokba is.