A Facebook miatt szenvednek a szerelmesek

Az ismerkedést ugyan tényleg megkönnyíti, a szakítást viszont igazi pokollá teszi a legnagyobb közösségi oldal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 12. bencze.aron

Az ismerkedést ugyan tényleg megkönnyíti, a szakítást viszont igazi pokollá teszi a legnagyobb közösségi oldal.


A Facebooknak a szerelmesek számára kétségtelenül vannak előnyei: például az, hogy számítógépen keresztül, állandó közelségérzetet biztosít, ami különösen akkor jön jól, ha a pár tagjai nagy távolságra vannak egymástól és nem tudnak találkozni. A brit uxbridge-i Brunel Egyetem pszichológusa, Tara Marshall vezetésével készült vizsgálat most arra volt kíváncsi, vajon a közösségi szájt befolyásolja-e a kapcsolat lezárását is.

A pszichológus arra jutott, hogy igen. Az, ami a közösségi szájt előnye egy működő kapcsolat során, egy szakításkor azonnal visszájára fordul: a megtört szívű szerelmesek órák hosszat ülnek a gép előtt és azt lesik, kivel, mikor, mit csinál volt párjuk. A szakember szerint ez a kísértés megnehezíti az elválást.

Tara Marshall állításait igazolták a számok is: azok ugyanis, akik a szakítás után azonnal törölték ismerőseik közül az exüket, 67%-ban hamarabb mertek belevágni egy új, komoly kapcsolatba, ráadásul kevésbé érezték magukat rosszul 1-2 hónappal a szakítás után. A szakember szerint ez nem csoda, így ugyanis nem szakadnak fel újra és újra a régi sebek és hamarabb sikerül érzelmileg is eltávolodni a másiktól.