A legújabb pörgettyű-őrület

Új játék ütötte fel fejét hazánkban, ami egy vírus gyorsaságával terjed a fiatalok körében. Ez a pörgettyű - yo-yo keverék: a peonza.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 26. gergő

Új játék “ütötte fel fejét” hazánkban, ami egy vírus gyorsaságával terjed a fiatalok körében. Ez a pörgettyű – yo-yo keverék: a peonza.


Pár évvel ezelőtt még a yo-yo élte sokadik fénykorát, ebben az évben viszont a pörgettyűre hasonlító tárgy vette át a helyét. Azért csak hasonlít a régi játékra, mert itt már egy madzag segítségével hajthatunk végre különböző trükköket.

A peonza Mexikóból származik, eredetileg fából és fémből, illetve erős, tartós műanyagból és fémből áll. Leginkább a búgócsigára, vagy a pörgettyűre hasonlít. A játék lényege, hogy egy madzagot tekerünk az aljára, és helyes technika segítségével a földre dobjuk. Többen szokták játszani, és az nyer, akinek a legtovább állva marad a játékszere. Több fajtája is létezik, az alap, kezdőknek való peonzától, a profibb játékokig. Magyarországon nyolc különböző alfaja létezik, a Cometin, Cobra, Orion, Dianamante, Supercar, Tornado, Minicar és a Franxas.
Itt a játék minőségétől függően vannak az árak elosztva, már ezer forint alatt kapható a kezdőknek ajánlott fajtája, de a legjobbak négyezer forintért is megvehetik a tartósabb változatot.

Az ügyesebbek különböző trükköket is kipróbálhatnak, amik elsajátításához oktató DVD-t is lehet venni. Több versenyt is rendeznek, így aki úgy érzi, hogy kellőképpen elsajátította a játék használatát, másokkal is megmérkőzhet az értékes nyereményekért.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését ez az újfajta pörgettyű, akkor a legtöbb játékboltban megtalálhatja a számára leginkább tetszőt. Fontos, hogy már ezt is hamisítják, így vigyázni kell, hogy csak a felsorolt nevű peonzák közül válasszunk.

 

Peonza trükkök: