A nagyszülők szerepe az evolúcióban

A nagyszülők bölcsessége segítette elő a Homo sapiens felemelkedését - állítják amerikai kutatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 27. czefernek.lena

 A nagyszülők bölcsessége segítette elő a Homo sapiens felemelkedését – állítják amerikai kutatók.


    Rachel Caspari, a Közép-Michigani Egyetem antropológiaprofesszora szerint harmincezer éve hirtelen megszaporodott a harminc évesnél idősebbek száma, s ezt követően igen hamar megnőtt az elfogyasztható élelmiszer mennyisége, bonyolult eszközök és fegyverek jelentek meg – olvasható a The Guardian (http://www.guardian.co.uk)  online kiadásában.
    “A siker titka az idősebb, tapasztaltabb emberekben rejlik” – fogalmazott a tudós a Scientific American legújabb számában közölt cikkében.
    Korábban Kristen Hawkes, az Utahi Egyetem kutatója dolgozta ki azt az elméletet, amely szerint a nagymamák fontos szerepet játszottak a Homo sapiens felemelkedésében. Az Afrikából elszármazó korai emberféléknél a nőstények általában gyermekágyban hunytak el. Amennyiben valamelyiküknek kicsivel hosszabb élet adatott, segíthette lányait, amikor azok saját gyermekeiket hozták a világra, részt vettek az élelem előteremtésében. A napi segítség mellett ezek a nőstények átörökítették a hosszabb életet biztosító génállományukat is. Ily módon kezdett lassacskán emelkedni az idősebbek száma a populáción belül.
    Rachel Caspari kibővítette az elméletet, rámutatva, hogy a nagyapáknak jutott döntő szerep.
    Az antropológus a humán evolúció különböző időszakaiból származó fosszíliákat vizsgált, beleértve az ember elődjét, az Australopithecust, a neandervölgyi embert, valamint az Európába elsőként érkező Homo sapiens egyedeinek földi maradványait. A fogazat alapján becsülte meg az egyedek korát, s arra a következtésre jutott, hogy közülük kevesen élték meg a harmincéves kort.
    “A prehisztorikus ember számára a korai halál nem kivétel, hanem általános szabály volt” – fogalmazott a kutató.
    Az evolúció előrehaladtával emelkedett a harmincévesnél idősebbek száma, ám a növekmény igen szerény volt. Szembeszökő változást csak a Homo sapiensnél tapasztaltak, amelynek “előőrse” negyvenezer éve érkezett Európába.
    “Minden tíz neandervölgyire, akik fiatalon, 10 és 30 éves koruk között hunytak el, mindössze négy harmincon túli személy jutott. A Homo sapiens esetében viszont minden tíz fiatalon elhunyt személyre húsz 30 évesnél idősebb jutott” – magyarázta Rachel Caspari.
    Azt nem lehet tudni, hogy a Homo sapiensnek miért adatott hosszabb élettartam, ám mint Chris Stringer, a  Londoni Természettudományi Múzeum professzora rámutat, a hatása óriási volt.
    “Az idősebbek átadták tapasztalataikat – megtanították a fiatalokat, hogy melyek a mérgező növények, megmutatták a forrásokat, ahogy átadták az eszközkészítés tudományát is. A korosabb emberek fontos szerepet játszottak a rokoni kapcsolatok ápolásában is” – hangsúlyozta Chris Stringer.
    Mint kifejtette, amikor vita kerekedett a víz, vagy a vadban gazdag terület birtoklása körül, az idősebbeknek eszébe jutottak más törzseknél élő távoli rokonaik.
    “Az idősebbek könnyebben egyezségre tudtak jutni, létük életfontosságú volt a törzs túlélése szempontjából” – összegezte Chris Stringer professzor.