A város, ami sohasem alszik! – képek New Yorkból

Reggel 9 óra, délután kettő vagy éppen éjfél. Manhattan utcáin nagyjából a nap minden szakában ugyanakkora a tömeg. A közel tízmilliós metropolisz lélekszámát ugyanis feljebb tornássza az a potom 30-40 millió turista, akik évről évre felkeresik a felhőkarcolók városát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 14. bencze.aron

Reggel 9 óra, délután kettő vagy éppen éjfél. Manhattan utcáin nagyjából a nap minden szakában ugyanakkora a tömeg. A közel tízmilliós metropolisz lélekszámát ugyanis feljebb tornássza az a potom 30-40 millió turista, akik évről évre felkeresik a felhőkarcolók városát.


Félmeztelenül gitározó cowboy, ember nagyságú Hupikék törpikék figurák és ingyen ölelkező fiatalok. A Times Squaren bármi megtörténhet. De elsősorban az, hogy a tömeg magával ragad. Ráadásul a fényreklámok még az éjjeli órákba is nappali fényt varázsolnak a környékre. Az éjfél környéke sem babamentes: picik az ölben és gyerekkocsiban. Együtt járják a várost a szülőkkel. Nincs sírás, se hiszti. Itt olyan természetesnek tűnik minden, ami magyar szemmel messze nem az.

A Central Park az ikrek gyűjtőhelye. Szinte minden nap találkozhatunk dupla babakocsit toló bébiszitterekkel. Velük, ugyanis a közeli Upper East Side-ról a milliárdosok csemetéit természetesen nem a szülők sétáltatják az egyébként több mint 800 hektáros rengetegben. A New York belvárosában elterülő parkba 6 millió fát telepítettek, emellett több mesterséges tavat, összefüggő gyalogutakat, 2 műjégpályát, egy vadvédelmi területet, és füves területet is találunk különböző sportok űzésére, csak úgy, mint játszóteret gyerekeknek. A park egyik legkedveltebb oázisa a vándorló madaraknak is.

A vándorló turistáknak gasztronómia terén sincsen oka a panaszra. Nem tehetünk meg úgy száz métert Manhattanben, hogy ne találjuk szembe magunkat valamilyen étteremmel. Komoly előrelépés, hogy többségük étlapján már a kalóriát is feltűntetik az árak mellett. A jatt azonban magyar szemmel irreális. Egyes számlákon aranyosan feltűntetik az elvárt százalékot, ami 15 és 20 százalék között oszlik meg a kedves vendég döntése szerint. Természetesen aprópénzből is megoldható az étkezés: amennyiben a gyomrunk bírja napi háromszor a hot-dogot.

A napfény gyakran elkerül az embert. 120 emeletes felhőkarcolók dzsungelében ez nem is meglepő. Több mint ötezret számlálhatunk össze, ha bírná a nyakunk. A lakásárak egyébként rendkívül borsosak. A TriBeCa nevű művésznegyed loftlakásai még nem érik el az Upper East Side négyzetméterárait, de igencsak mélyen zsebébe kell nyúlnia az odavágyóknak. Viszonyítási alapul: a vagyonosak (akik közé nem tartoznak a nagyon gazdagok) lakásainak ára a Central Park mellett megközelíti az 1 millió dollárt. A törvény értelmében ezek az ingatlanok nem kerülhetnek külföldi állampolgár tulajdonába.