A világ leghíresebb édesanyái

Az anyák a világ legfontosabb emberei: ők adnak életet a gyerekeknek és ők gondoskodnak róluk, nagyban meghatározva, milyen lesz az utódok személyisége, értékrendje, attitűdje. Összeállításunkban néhány példát mutatunk be múlt és jelen híresebb anyáiról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 09. Gyarmati Orsolya

Az anyák a világ legfontosabb emberei: ők adnak életet a gyerekeknek és ők gondoskodnak róluk, nagyban meghatározva, milyen lesz az utódok személyisége, értékrendje, attitűdje. Összeállításunkban néhány példát mutatunk be múlt és jelen híresebb anyáiról.


Angelina Jolie

Angelina Jolie nemcsak a világ egyik legsikeresebb színésznője, de hat gyermek – három saját és három adoptált – boldog anyukája is. Jolie számára, saját bevallása szerint mindennél fontosabbak a gyerekek, vagyis a kambodzsai Maddox, a vietnámi Pax Thien, az etióp Zahara, valamint saját csemetéi, a namíbiában született Shiloh Nouvel és Knox Léon és Vivenne Marcheline, akik Franciaországban látták meg a napvilágot. A színésznő férjével, Brad Pittel együtt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mind a hat gyerek megismerhessse szülőhazáját, gyökereit, és megtanulja szülőföldje szokásait, történelmét és kultúráját. Így aztán két forgatás között a nyolctagú család ide-oda röpköd a földrészek között. Mivel azonban mindenkit nem fogadhatnak örökbe, Angelina minden egyes filmje gázsijának – húszmillió dollárnak – az egyharmadát menekült árváknak adományozza.


 

Madonna

A folyamatos megújulásra és átváltozásra döbbenetes módon képes Madonna egészen máshogy viszonyul anyaként gyerekeihez, mint ahogy egy extravagáns, perfekcionista, tabukat döntögető sztárról gondolnánk. Madonna négy gyermeket nevel: Lourdes (1996) és Rocco (2000) saját csemetéi, míg Mercy James és David Banda adoptáltak. Madonna szigorú szabályokat állít fel gyermekei számára és mindent elkövet, hogy gondoskodjon biztonságukról és jövőjükről.  Miközben a színpadon Britney Spears-szel és Christina Aguilerával csókolózik, retteg attól, hogy gyerekei túl korán találkoznak a nemi élettel, vagy azzal, hogy ő maga milyen pózban tetszeleg a színpadon. “Ha egyszer látnak majd előadás közben, el fogom nekik magyarázni, hogy az ott fent nem én vagyok, csupán egy szerep, amit eljátszom”, mondja.


Teréz anya

Első hallásra talán furcsa, hogy minden idők leghíresebb “anyja” éppen egy olyan nő, akinek sosem született saját gyermeke. Mégis, az 1910-ben született Teréz anya milliókról gondoskodott élete során, és a történelem legnagyobb befolyással bíró humanitáriusaként emlékezhetünk rá, aki egész életét a szegényeknek, a hontalanoknak és a betegeknek szentelte. Megalapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet, hogy segítse “az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket.” A rend elképesztő gyorsasággal nyitotta meg új otthonait először csak India-szerte, aztán az egész világon. Teréz anya számos elismerést kapott odaadó tevékenységéért. Amikor 1979-ben átvette a Nobel-békedíjat, és megkérdezték tőle, hogyan lehet elősegíteni a világbékét, ő így válaszolt: “Menjünk haza és szeressük a családunkat!”

Jacqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Kennedy Onassis, becenevén Jackie O a XX. század egyik legnépszerűbb elnökfeleségeként vonult be a történelembe. Nevéhez számos tragédia fűződik: 1953-ban John F. Kennedyvel kötött házassága után egyszer elvetélt, kislánya halva született, kisfia pedig légzéselégtelenségben hunyt el. A párnak volt még két másik gyereke is, Caroline and John Jr. Utóbbi egy repülőgépbaleset során halt meg 1999-ben. Ezen tragédiák mellett Jackie elképesztő odaadással támogatta férjét politikusi pályája során. Ők voltak az első olyan elnöki pár, akiket az egész világ rajongva imádott. Jackie emellett divatikonná is kinőtte magát, miközben olyan veleszületett érzékkel egyengette a különböző diplomáciai kapcsolatokat, hogy egy idő után népszerűbbé vált, mint férje. 1963-ban meggyilkolták Kennedy elnököt. Ezután Jackie két felnőtt gyermekével, Caroline-nal és John Jr.-ral élt és gyászolt, végül újra hozzáment első férjéhez, Aristotle Onassishoz. Bár sokan inkább First Ladyként emlékeznek rá, Jackie O mindenekelőtt odaadó anya volt, aki mindent kibírt gyermekei érdekében. Bármi is történt vele, mindig azt nézte, mi az ő érdekük, mi az, ami nekik a legjobb az adott helyzetben. Jackie korának az egyik legnagyobbra tartott és legkiemelkedőbb anya-figurája.


 

Madam Marie Curie

Megdöbbentő, hogy egy olyan nő, akinek forradalmi kutatásai megváltoztatták kora tudományát,  milyen  tökéletes anya tudott lenni. Marie Curie (1867-1934) 1891-ben kezdte meg fizikusi és kémikusi tanulmányait Párizsban, ahol megismerkedett Pierre Curie fizikaprofesszorral és néhány évvel később hozzá is ment. Éveken át tartó kutatásuk eredménye a radioaktivitás felfedezése. Marie Curie munkáját 1903-ban Nobel-díjjal jutalmazták: ő volt az első nő, aki megkapta ezt az elismerést. Férjének 1906-ban bekövetkezett tragikus halála után is folytatta a kutatómunkát. Az I. világháború kitörése után lányával, Irene-nel kifejlesztette a mobil radiográf egységeket, amelyekkel a sebesült katonákat lehetett gyógyítani. Halálát a folyamatos sugárzásnak tulajdonítják, amelynek éveken át kitette magát. Gyermekei követték édesanyjukat a kutatás útján: Irene 1935-ben kapott Nobel-díjat, és ez többek között annak is köszönhető, hogy Marie mindig odafigyelt arra, hogy gyermekei minden lehetőséget megkapjanak az előrejutáshoz.

 


Sissi

Erzsébet királynét (1837-1898), azaz Ferenc József osztrák császár feleségét kora egyik legszebb és legnépszerűbb asszonyának tartották. Élete házassága pillanatától rendkívül nehézzé vált: bár férjét nagyon szerette, folyamatos feszültségben élt a merev bécsi udvari etikett, és Zsófia főhercegné, férje édesanyja árnyékában. Amikor Sissinek megszületett első lánya, a főhercegné azonnal kisajátította a gyermeket, mondván, a tizenhét éves Erzsébet még alkalmatlan a feladatra. Sissinek csak nagy nehézségek árán sikerült elérnie, hogy a kis Zsófia, és később Gizella, a második gyermek az ő közelében lehessen és ő gondoskodhasson róluk. Zsófia két évesen meghalt, s innentől Sissi egészen eltávolodott Gizellától is. Noha egy évvel később Rudolf, a várva várt trónörökös is megszületett, Sissi alig tudott kikeveredni súlyos depressziójából, amelyet többek között gyermeke halála váltott ki. Ennek ellenére néhány évvel később, amikor kiderült, hogy a főhercegné és Ferenc József helyesnek tartják a kisfiú rendkívül szigorú, gyakran kegyetlen kiképzését, Sissi nem hagyta annyiban a dolgot és ultimátummal kényszerítette a császárt álláspontja megváltoztatására. Született egy negyedik gyermeke is, Mária Valéria. Ekkorra azonban a házassága Ferenc Józseffel véglegesen megromlott, s életét szinte kizárólag Mária Valéria nevelése töltötte ki. Rudolf 1889-ben öngyilkos lett, s ettől kezdve Sissi nem tudott szabadulni attól a gondolattól, hogy ennek ő is az oka, mert nem figyelt rá oda eléggé. Szomorú életének egy merénylő vetett véget.

 


Diana walesi hercegné

Az immár tizenöt éve elhunyt, mindenki által szeretett és nagyra becsült egykori hercegné hányattatott házassága során egyetlen kritikus sem vonta kétségbe anyai érdemeit. Diana elkötelezett, nagy fantáziával megáldott és példás anyja volt a két hercegnek, Williamnek és Harry-nek. Ő maga választott ki számukra minden egyes ruhadarabot, amíg kicsik voltak. Elbocsátotta az udvari dadát, hogy maga nevelhesse a fiúkat, és mindig nagy figyelmet fordított minden egyes közösen eltöltött programra. Amikor csak ideje engedte, ő vitte őket iskolába is és gyakran kötelességeit is elhanyagolta, csak hogy minél több időt tölthessen fiaival.

 


Szűz Mária

Nem fér hozzá kétség, hogy a világtörténelem “leghíresebb” édesanyja Szűz Mária. Története évezredek óta él. Elkötelezett, önzetlen és önfeláldozó szeretete, tiszta élete a mai napig példaként állhat minden anya előtt. Mária Názáretből származott, amely akkoriban nagyjából négyszáz fős település lehetett.  A szent iratok mindegyike úgy írja le Máriát, mint odaadó édesanyát, aki egész életét kemény munkával töltötte, Isten parancsainak engedelmeskedve, és a végtelenségig szeretve fiát.

 


Gaia

Ő a görög mitológiában az első ismert istennő, a földanya. Hogy Khaosz gyermekeként született-e, vagy önmagát teremtette meg, arranincs egyértelmű válasz, de annyi bizonyos, hogy férfi beavatkozása nélkül szülte meg az eget, a hegyeket és a tengereket. Mindez azt bizonyítja, hogy az emberek már sok ezer évvel ezelőtt is úgy hitték, az anyák bármire képesek.

Mia Farrow

Ő volt az első az amerikai celebek közül, aki – négy saját gyermeke mellett – gyerekeket fogadott örökbe a 70-es, a 80-as és a 90-es években. Farrownak első házasságából három fia született. Ezután adoptált két vietnámi csecsemőt, majd egy nyolcéves koreai kislányt. 1987-ben megszületett negyedik fia. Mia 1992 és 95 között hat újabb gyermeket fogadott örökbe, így jelenleg összesen tizenhárom gyereke és kilenc unokája van. Farrow – Angelina Jolie elődjeként – rengeteget tesz az UNICEF Jószolgálati Nagyköveteként. Évtizedek óta dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet elsősorban az afrikai gyerekek helyzetére. Jótékonysági aukciókon vesz részt, menekülttáborokba jár, dokumentumfilmet forgat, illetve saját weboldalán tanácsokat ad, hogyan lehet aktívan részt venni efféle tevékenységekben.