A világ legszebb női – képekkel

A szépség viszonylagos. Főleg évszázadok viszonylatában. Összeállításunk a kor ideáit próbálta egy csokorba szedni, ezért mai szemmel néhányuk szereplése feltehetőleg meglepetést okoz. Ennek ellenére a kiválasztott hölgyek koruk ideáljai voltak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 09. bencze.aron

A szépség viszonylagos. Főleg évszázadok viszonylatában. Összeállításunk a kor ideáit próbálta egy csokorba szedni, ezért mai szemmel néhányuk szereplése feltehetőleg meglepetést okoz. Ennek ellenére a kiválasztott hölgyek koruk ideáljai voltak.


Az őskori asszony hajnaltól napnyugtáig intenzíven dolgozott. Nem volt hosszú életű, huszadik életévének betöltése előtt meghalt. Csak kevesen érték meg a harmincat. A Willendorfi Vénusz felfedezése és elnevezése óta számos hasonló szoborra bukkantak a régészek többek Magyarországon. (Például a Vas megyei Sében is!). Ezeket közösen Vénusz-figuráknak hívjuk, s közel 25 ezer évesek, kicsi, 10-15 cm magas, többnyire igen telt idomú női szobrok. Az ilyen figurák arcát és végtagjait egyáltalán nem dolgozták ki, a művészek számára az általános női tulajdonságok, a mell, a csípő volt a fontos.

Ha ezt a nevet halljuk, Kleopátra, akkor valószínűleg nem Egyiptom, vagy egy tehetséges uralkodónő, Caesar vagy Antonius jut eszünkben, hanem a szépséges asszony, akiről legendák zengenek, akiket a leggyönyörűbb színésznők alakítottak.

Plutarkhosz görög filozófus és történetíró így jellemezte a királynőt:

“A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt.

Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt.” És – tette hozzá az ókori tudós – ezzel nemcsak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő.”

Madame Pompadour sokkal több volt, mint egy szerető, sokat tett az irodalomért, művészetért, tudományért. Éles eszével segítette a királyt a diplomácia és politika területén. A mai napig ő az egyik legmegbecsültebb szerető a történelemben. A legjobb szalonokba is bejáratos volt, Párizs egyik ismert és meghatározó személyiségének számított.

 1745 februárjában a maszkabálon XV. Lajos fel is figyelt rá (egyes vélemények szerint a bál csak ürügy volt a „hivatalos” bemutatásra, az uralkodó és a későbbi kegyencnő már találkoztak korábban is), később pedig mind gyakrabban hívatta meg őt Versailles-ba. Nem sokáig váratott magára a királyi kinyilatkoztatás, melynek eredményeként a nő hivatalosan is királyi szerető lett, majd felruházták őt a Pompadour márkinője címmel. 1764-ben, negyvenkét éves korában halt meg – különleges rangját jelezte, hogy a király palotájában állhatott halálos ágya, ami olyan kegy volt, mely egyébként kizárólag a királyi család tagjainak járt!

A XIX. század 50-es 60-as éveiben két császárnét – a francia Eugéniát és az osztrák Erzsébetet tartották a világ legszebb asszonyainak. Eugénia nem volt szép, de nagyon izgalmas, s élvezte, hogy ráfigyelnek, őt utánozzák.

A fiatal Sisi-t nem találták különösen szépnek, az ábrázolásokon is inkább bájos, mint szép. Anyja gondban is volt miatta, vajon férjhez tudják-e adni.

(…)

Valószínűleg az történt, ami sok más szép nővel, később ért és hirtelen virágzott ki. Mert Ferenc Józsefnek igaza volt. Erzsébetnek minden adottsága meg volt ahhoz, hogy csodálják szépségét. Arcvonásai nemesek, haja csodálatosan dús és hosszú, szemei kifejezőek, az alakja, tökéletes: magassága 172 cm, derékbősége 50-55 cm, mellbősége 80-90 cm között volt, egész élete folyamán. Születésétől kezdve, alkatilag nagyon karcsú volt (ezt bizonyítja az is, hogy kelengyéjében összesen 4 fűző volt, abból is 3 lovagláshoz való!), később pedig diétákkal. mozgással és erős fűzéssel érte el lánykori karcsúságát. Ám a legkülönlegesebb nem is a két kézzel átfogható derék, hanem a hozzápárosuló hosszú hát és  a harminc-negyven cm-el bővebb, telt mell keveréke volt. 172 cm-es magasságával, hosszú lábával, keskeny csípőjével, karcsú, egyenes derekával feltűnő, igazi királynői  megjelenése volt, ma manöken alkatnak mondanánk. Ha még hozzá tesszük, hogy az átlagmagassság a XIX. században kisebb volt, biztosak lehetünk abban, hogy sudár termetével egyértelműen kimagaslott a többiek közül.

F. Dr. Dózsa Katalin: A világ legszebb asszonya

Először a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre, majd ezt követően, hogy sikeresebb legyen befestette a haját szőkére és megváltoztatta nevét is. A világ így ismerte meg ’Marilyn Monroe’ néven. Csodálatos megjelenése, szépsége azonban rányomta bélyegét pályafutására. A férfiak álma volt, olyan nővé vált, aki nem tudta levetkőzni a szexbomba –image-t.

Többször tett kísérletet arra, hogy olyan filmszerepeket kapjon, ahol megmutathatja színészi tudását, képességeit, viszont a film gyártók, de még a közönség sem kívánta másnak látni, mint Monroe-t, a szex szimbólumot. Karrierjét erotikus vonzerejének köszönhette. 1950-ben a „Mindent Éváról” című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy egészen rövidke epizódszerepben. Ő volt 1953-ban az első Playboy címlap lány. A megjelenő lapot pillanatok alatt elkapkodták, felvásárolták.

Brigitte Bardot 1934. szeptember 28-án született Párizsban. Gyerekkorában balettozni tanult, 15 évesen pedig már modellszerződést ajánlottak neki, és az Elle a címlapon közölte a róla készült fotót. Habár a színpadon is szerepelt néhány alkalommal, pályafutását fotómodellként kezdte, filmes karrierje pedig csak az ötvenes évek elején indult be.

18 évesen ment feleségül Roger Vadim rendezőhöz, aki ügyesen menedzselte gyönyörű feleségét. Az 1956-os És Isten megteremté a nőt című mozinak és túláradó szexepiljének köszönhetően azonnal a nemzetközi szexszimbólumok sorába emelkedett. A kasszasikerek mellett a hatvanas években feltűnt olyan neves rendezők filmjeiben is, mint Ingmar Bergman, Henri-Georges Clouzot vagy Jean-Luc Godard. 1973-ban 40 éves korában váratlanul vonult vissza a filmezéstől, azóta pedig lelkes állatvédőként és jobboldali politikai aktivistaként szerzett hírnevet magának.

Playboy-rekorder Pamela Anderson A Baywatch dús keblű sztárja tizenharmadszor szerepelt a Playboy magazin címlapján, ezzel beállította minden idők legtöbbet szerepeltetett sztárjának rekordját.Pamela először húsz éve, 1990-ben pózolt a nyuszis magazin borítóján, akkor 25 ezer dollárt kapott a meztelenkedésért, de azt a pénzt sem vitte haza: felajánlotta egy cégnek, amely szegény embereknek juttat iható minőségű vizet. A kanadai származású szőkeség korántsem az az üresfejű kebelcsoda, aminek sokan hiszik: a nyuszis magazinban már verse is megjelent, sőt a 2011. januári számban egy hosszú beszélgetést közölnek vele, amelyben kifejti politikai nézeteit, és bírálja azokat a politikusokat, akik inkább a kampányaikra költenek, mintsem jótékonykodnak. A sztár hosszú ideje együttműködik a PETA-s állatvédőkkel, a nemes cél érdekében már többször vetkőzött a szervezet plakátjain.

Gisele Bündchen 1980. július 20-án látta meg a napvilágot a brazil Horizontina városában, 13 éves korában nővéreivel beiratkozott egy modelltanfolyamra, ahol hamar felfigyeltek a fiatal lány tehetségére, így elindulhatott a São Paulo-i Elite Look of The Year modellversenyen, melyen egészen a második helyig jutott.

Innentől kezdve nem volt megállás: a világversenyen negyedik helyezett lett, majd New Yorkba költözött, hogy még több lehetőséghez jusson. 1999-ben már a Vogue címlapjáról mosolygott, majd egyebek mellett a Maxim, a Rolling Stones, az Allure és az Elle borítóján pózolt. Arca és neve egyre ismertebb lett, a rengeteg felkérés mellett pedig 2000-ben Az ezredforduló modellje elismerést is megkapta.

Évek óta a Calzedonia és a Victoria’s Secret egyik arca, valamint olyan divatmárkák kifotóin vonult már végig, mint a Christian Dior, a Dolce & Gabbana, a Versace vagy a Louis Vuitton. 2006-ban többmillió dolláros szerződést kötött az Apple Computerrel, ő lett az új Macintosh arca a Get a Mac kampányban.