Ahol a bohóc az úr

Tegye fel a kezét az a szülő, aki még soha nem álmodozott el arról hogy egy kisangyal leveszi válláról a születésnapi zsúr megrendezésének édes terhét! De mit is jelent ez a gyakorlatban? Egy segítő, egy bohóc vagy egy ugrálóvár éri meg jobban? Egyáltalán megfizethető mindez? És megéri?  A Családháló utánajárt a lehetőségeknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 06. czefernek.lena

Tegye fel a kezét az a szülő, aki még soha nem álmodozott el arról hogy egy kisangyal leveszi válláról a születésnapi zsúr megrendezésének édes terhét! De mit is jelent ez a gyakorlatban? Egy segítő, egy bohóc vagy egy ugrálóvár éri meg jobban? Egyáltalán megfizethető mindez? És megéri?  A Családháló utánajárt a lehetőségeknek.


Gyermekkorunk meghatározó emlékei közé tartoznak a szüleink által hősiesen lebonyolított születésnapi zsúrok: egy kis rohangálás, közös játék, lambadaverseny, no meg persze csokitorta és mindannyiunk kedvence, a tombola. Ám az is tisztán élhet emlékezetünkben, hogy ezek az alkalmak bőven tartogattak lehetőséget a súrlódásokra is: mert a kis vendégek nem mindig ugyanattól érzik jól magukat, mint amire az ünnepelt vágyik. Összeveszések, kiközösítések, és egy kis pityergés – a szervezési feladatok mellett rengeteg dologra oda kellett figyelnie a szülőnek. 

S hogy miért is lett napjainkban egyre divatosabb egy-egy ilyen ünnepség alkalmával segítőt, úgynevezett animátort fogadni? Nem csak az vezérli a szülőket, hogy egy valaki leveszi vállukról a teher egy részét – árulja el Kriszta, aki maga is rendszeresen tart zsúrokat. Mint mondja, a mai gyerekek sokkal több ingernek vannak kitéve, a rohanó világban ők is felpörögtek, így ha 10-15 gyerek összejön, szinte borítékolható a káosz. A szülők sokszor úgy érzik, ezt már nem tudják kezelni, s ma már sajnos az sem mindegy, milyen eszközöket, játékokat választunk a picik lekötésére. Sokszor a zsúrszervező jobban tudja az aktuális trendeket, divatokat, így a felnőtt nem csak segítséget kap de abban is biztos lehet, hogy nem lő mellé.

Az, hogy egy zsúron milyen játékok, szórakozási lehetőségek vannak, már csupán pénz kérdése, árulja el az animátor, hozzátéve hogy nem kell feltétlenül vagyonokat költeni a szórakoztatásra. Az alsó határ 2500 forint, ezért egy óra animációt kaphatunk, de ez az idő általában semmire sem elég, szóval érdemes legalább két órát adni a segítőnek a játékok lebonyolítására. Természetesen ebben még nincs benne az anyagköltség, tehát ha lufikat, arcfestést, kézműves foglalkozásokat szeretnénk, a hozzávalók árával is számolnunk kell. A bohóc már drágább mulatság, ők fél óráért szoktak tízezer forintot kérni. A legegyszerűbb megoldás az ugrálóvár bérlése, ezt a szülők és a gyerekek is nagyon szokták szeretni, mert 2-3 óra aktív mozgást jelent, a gyerekek pedig biztosan jól alszanak este. Egy ilyen ketyere ára mérettől függ, az alsó határ 10-20 ezer forint. Egyes partiszervízeknél lehet komplett csomagot vásárolni, abban az egész buli lebonyolítása benne van, segítőkkel, játékokkal, kellékkel együtt.

Kriszta szerint a szülők az ételkészítést általában nem szokták lepasszolni. Attól még, hogy valaki segítséget kér a szórakoztatáshoz, előfordul, hogy maga készíti el a menüt. Mint mondja, ma már egyáltalán nem ciki animátort keresni egy zsúrhoz. Főleg a legkisebbeknél lehet hasznos a segítség, hiszen iskola előtt gyakran előfordul, hogy több, eltérő korú gyerek vesz részt az ünnepségen és számukra nem könnyű olyan elfoglaltságot találni, ami egyformán leköt mindenkit. A legextrémebb dolog, ha valaki egy évesnek tart bulit, ekkor természetesen még inkább a szülők vannak szórakoztatva, a gyerek ugyanis nem ért még belőle semmit – magyarázza az animátor, akitől azt is megérdeklődtük, milyen „szolgáltatások” közül lehet választani.

Mivel fontos a gyerekek megmozgatása, legtöbbször van akadályverseny – sorolja Kriszta, hozzátéve hogy a kvízkérdések is népszerűek. Nagy sikere van a különböző kézműves foglalkozásoknak is, de lehet kérni zenét, táncot, lufihajtogatást, és olyan is előfordul, hogy a gyerekeket jelmezekbe öltöztetve egy meséhez kapcsolódóan szórakoztatják valódi színészek (például a Csillagok Háborújához vagy a Shrek-hez kapcsolódó jelentetet játszanak el nekik). Ma már a legextrémebb kívánságok is teljesíthetőek – tudjuk meg, ami azt jelenti, hogy csinálhat valaki 100 fős partit 6-7 animátorral és elképesztő programokkal, de ezt azért érdemes megfontolni – óv a hivatásos segítő. A gyerekek ugyanis nem feltétlenül vágynak grandiózus dolgokra, inkább csak szeretnének együtt játszani a pajásaikkal. Fontos, hogy a parti ne a szülő igényeit elégítse ki, hanem az ünnepeltét, és erről néha a felnőttek hajlamosak megfeledkezni.