Ami a csövön kifér… a maradék vizekről

Nagyanyáink is a lelkünkre kötötték: „azt a jó kis főzőlevet ki ne dobd! Jó lesz a levesbe!” És igazuk is volt: a gyermekkorunkban megszokott, ma gyakran keresett ízek ilyen kis nüanszokra vezethetők vissza; de nemcsak ehető (iható) a maradék „lé”, lássuk, miként menthető és mentendő meg a sok folyadék, amit gyakran meggondolás nélkül öntünk a lefolyóba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 24. szabo.daniel

Nagyanyáink is a lelkünkre kötötték: „azt a jó kis főzőlevet ki ne dobd! Jó lesz a levesbe!” És igazuk is volt: a gyermekkorunkban megszokott, ma gyakran keresett ízek ilyen kis nüanszokra vezethetők vissza; de nemcsak ehető (iható) a maradék „lé”, lássuk, miként menthető és mentendő meg a sok folyadék, amit gyakran meggondolás nélkül öntünk a lefolyóba.


Visszafelé haladva, illetve a két sarokkövet megragadva: a szerves és természetes (növényi!) dolgokat tartalmazó levek (pl. kihűlt főzőlevek, száraz alapanyagok áztatóleve stb.) minden szempontból megfelelőek a kertben való szétlocsolásra, és mindenképpen a lefolyóba szánjuk az erősen szennyezett, többször felhasznált, vagy egyéb nem természetes vegyszerekkel dúsított vizeket. Ezeken kívül azonban a maradék levek elég széles spektrumon terülnek el, lássuk, mik a legfontosabb, legáltalánosabb csoportok, amiket még egyszer legalább fel lehet használni valamire.

Főzőlevek
A zöldségeket (elő)főzzük, pároljuk, vagy blansírozzuk, és a végén marad egy fazék vizünk az érintett zöldség alapízével. Tekintsük ezt a maradékot innentől egy híg alaplének, melyet öntsünk kancsóba, és főzéskor a vízpótlásnál (értelemszerűen ügyelve az ízharmóniákra) ebből löttyintsünk az ételhez.

Forró maradéklevek
Az előző esetekben is, de főleg tésztafőzésnél keletkezik érzékelhetően sok kiöntendő víz. Ha az étel leszűrésénél egy másik lábosban felfogjuk a vizet, vagy egyszerűen csak bedugjuk a mosogatóban a dugót, máris értékes forró vizet nyertünk, melyet felhasználhatunk pl. olvasztásra: a fagyasztott húst tegyük zacskóba, úgy helyezzük a vízbe. Így nem veszi át annak ízét, és sokkal gyorsabban olvad konyhakésszé.

Kozmetikai vizenyők
Lábvíz, kézáztató, egyéb kozmetikai maradékok: ha nem vegyszeres, hozzáönthetjük a felmosóvízhez, ha kevéssé szennyezett, áztathatunk benne ruhát, de végső soron a virágok is örülnek neki.

A gyerek fürdővize
Minden napos fürdés: gyakran szükségtelen napi luxus, amire csecsemőkorunktól szoktatnak minket. A jelentős mennyiségű víz, ami egy kiskádba belefér, és mondjuk egy téli, egész nap bebugyolált (tehát nem koszos) gyerek lefürdetése után marad, még tökéletesen felhasználható takarítóvíznek, lábvíznek, WC-öblítésre.

Fürdőszobai produktumok
A felmosóvíz gyakran már nem használható fel egyébre, mint kiöntésre, hiszen bármivel mosunk fel, még ha természetben lebomló anyagokat használunk is, a virágaink a természetes savakért sem hálásak. Értelemszerű, hogy a felmosóvíz és társai (ablakmosólé, takarításkor keletkezett levek) a WC-ben végezzék, de ezt is csinálhatjuk okosan: egy öblítés helyett használjuk az ilyen maradék vizeinket, ezzel havi szinten rengeteg ivóvizet spórolhatunk.

Egy költségesebb megoldás
A nagyon környezettudatos és ebbe invesztálni is tudó olvasóknak ajánljuk figyelmükbe az alternatív zöld megoldásokat. Manapság már egyszerűen telepíthetők olyan technológiák, amelyek a fürdő- és mosogatóvizet szűrés után a fűtőrendszerbe keringetik vissza, ezáltal energiát spórolva nekünk (hiszen ezek a vizek eleve melegek, ezért a rendszer kevesebb energiával melegíti újra). Szintén lehetséges a WC-tartállyal való összekötés, akár esővíz esetén is.

Bánjunk felelősen a vízzel, és próbáljunk meg módosítani a szemléletünkön: mielőtt a lefolyóba öntenénk valamit, kérdezzük meg magunktól: „Biztos nem használható már fel semmire?”