Apák, akiknek szívesen lennél a gyereke

Nehéz, és mindenképp szubjektív kérdés, hogy milyen is apának lenni, ad absurdum milyen a jó apa. Míg a nők esetében a „jó anyaság” egy biológiai szükségszerűség velejárójaként, illetve az abból levezethető társadalmi elvárások alapján definiálható, addig az apa szerepe (néha még a ténye is…) szubjektívabb szempontokat követ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 11. szabo.daniel

Nehéz, és mindenképp szubjektív kérdés, hogy milyen is apának lenni, ad absurdum milyen a jó apa. Míg a nők esetében a „jó anyaság” egy biológiai szükségszerűség velejárójaként, illetve az abból levezethető társadalmi elvárások alapján definiálható, addig az apa szerepe (néha még a ténye is…) szubjektívabb szempontokat követ. Anya az, aki megszüli a gyereket (függetlenül attól, hova kerül utána a gyerek), és anya az is, aki nevel egy gyereket, anyaságuk eköré a cselekedet köré összpontosul. Apa az, aki egy anya mellett van, részt vesz a nevelésben, és tradicionálisan fő részt vállal a családfenntartásban.


Emancipáció ide vagy oda, a férfihez hozzáragadt a macsóság, a rettenthetetlenség és a falkavezérség, legyen az az élet bármely területére értendő. A női egyenjogúság talán annyit finomított a dolgon, hogy már értékeljük, ha egy férfi gyengéd, és családszerető, vagyis „jó apa”.
Jöjjön tehát egy válogatás, amelyben különféle kategóriák ha nem is legjobbjai, de legkiemelkedőbbjei találhatóak, akiken keresztül talán közelebb juthatunk az apaság mibenlétéhez.

1.    Sorozatok legjobb apukája – Jack „Kőkemény” Bauer (Kiefer Sutherland)

A méltán nagy sikernek örvendő „24” című sorozat főszereplője családjának lenni nem egy álom. Persze biztos jó, ha egy olyan ember vigyáz ránk a szürke hétköznapokban, aki egyébként 24 óra alatt vág haza egy komplett terrorista bandát, és mellesleg a világot is megmenti, de a család maga ezzel párhuzamosan szinte folyamatosan életveszélyben van. A feleségét megölték, lányát több ízben elrabolták, hát, nem túl fényes statisztika egy apának, de ott a megmagyarázhatatlan faktor: lányának, zaklatott viszonyuk ellenére is, talán az egyedüliként megmaradtság miatt mégis ő a Tökéletes Apuka.

2.    Filmek legjobb apukája – Mrs. Doubtfire, avagy mindent a családért (Robin Williams)

Persze kereshetünk olyan filmet is, ami családi, ezért alapvetően nem a terroristákról szól. Robin Williams egyik legtesthezállóbb alakításában egy nő bőrébe bújva valósítja meg a Jack Bauer féle apukák fő vonásaival szembeni, mégis apukásabb teljesítményt. Középpontban a család, előtérben a gyerekek érdekeivel. Kis negatívum, hogy anyu e téren ki van játszva.

3.    Az élet legjobb filmes apuja – Brad „Akivel Lehet Villogni” Pitt (Brad Pitt)

Néhány mellényúlás mellett (Ha eljön Joe Black, Trója) Mr. Pitt olyan alakításokkal büszkélkedhet, ami tényleg jelentős színésszé teszi. Mégis lépjünk ki inkább a szerepekből, hogy meglássuk mitől is van úgy oda a sajtó: ja, hogy sztárfelesége van. És hat gyerek apukája, melyből három vér szerinti gyermeke az egyáltalán nem Mrs. Pitt Angelina Jolietól van, akivel egyébként élettársi a kapcsolatuk. Hm… hogy a férfiúi erények hordozója nem feltétlenül az apuka (gondoljunk csak a Tomb Raiderre!) azzal lehet, hogy nincs baj. Manapság már mindent lehet. Hogy nem is minden gyerek a miénk, akit nevelünk, az is hozzáállás kérdése. Hogy le tudtuk adni a macsóságot és a szépfiúságot, és visszafogtuk magunkat (látszólag) a családért, az kifejezetten dicséretes.

4. Legtöbb gyermek apukája – Julio Iglesias

A fiatalabb generációknak ma Enrique Iglesias neve mond többet, de tény, hogy már az énekes édesapja is a szerelmes dalok koronázatlan királya volt.
Nem pusztán a daloké, hiszen Julio összesen nyolc gyermekkel büszkélkedhet, ebből hárman az első, öten a második házasságából születtek.

5.    A sport legjobbja – Nagy „Csonttörő” János

A valóságos akciók valóságos keményfiúja két ízben is apaszerepben van. Két kislánya van, akik miatt ideiglenesen visszavonult. Egy ilyen karriert feladni azért, hogy a gyermekével legyen az apuka, olyan érv, ami miatt egy nő – főleg, ha ilyen férfias emberrel veti össze a sors – erősen megfontolja a boldogító igent.

6.    Menő apu, a valós veszélyek kalandora – Vujity Tvrtko

A sapkáján kívül már csak a merész helyzetek bevállalásával forr talán jobban össze a neve. Talán nem mindenki tudja, hogy emellett kosaras nejével gyakorló szülők is. A szülők foglalkozása azonban erősen rányomja a bélyegét a gyermekek életére, így vetődtek Afrikába (Benjámin fia itt járt óvodába) vagy Washingtonba (itt is ovi-ügy volt). Tvrtko titka, hogy minden utazás előtt tisztázza a gyerekekkel, miért van szükség az utazásra. Elmagyarázni,és elhinni, hogy megértik, vagyis felnőttként kezelni, de legalábbis komolyan venni a kezdetektől – okos apaerény.

De, pillantsunk kicsit a múltba, a klasszikus hősök felé.

7. Az igazi ősatya – Ábrahám

Itt van rögtön Ábrahám, akit több vallás, a judaizmus mellett a keresztény, az iszlám és a Bahá’í is ősatyaként tisztel. Amellett, hogy a zsidó hagyomány szerint ő az egyistenhit megalapítója, a feltétlen hit szimbóluma is. Hiszen, miután 100 esztendős korában az Úr fiúgyermekkel ajándékozta meg őt és feleségét, majd később arra kérte, áldozza őt fel neki, habozás nélkül teljesítette volna az Úr akaratát.
Izsák, a fiú vitte hátán azt a fát, amelyen apja fel akarta áldozni, és nem értette, hogy hol van a bárány, amelyet áldozatul akarnak bemutatni az Úr előtt. Ábrahám azt felelte, hogy majd az Úr ad egyet. És valóban adott.

8. Zenész papa – Leopold Mozart

Wolfgang Amadeus feltehetően akkor is zenésszé válik, ha nem Leopold Mozart fiaként látja meg a napvilágot. Mindenesetre így történt: Leopold egészen korán lejegyezte fia improvizációit, egyengette korai fejlődését.
Amikor szembesült zsenijével, mindent kisfia tehetsége kibontakoztatásának szentelt, később pedig kiderült, jól tette. Amadeus máig az egyik legismertebb és legkedveltebb zeneszerzővé vált, egykor hires, elismert édesapjáról pedig lényegében csak annyit tudunk: ő a felmenője.