Az abortusz ellen mozgósított az ír katolikus egyház karácsonykor

Az abortuszt lehetővé tévő kormányzati tervekkel szembeni lobbizásra mozgósított karácsonyi üzenetében az ír katolikus egyház feje.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 25. bencze.aron

Az abortuszt lehetővé tévő kormányzati tervekkel szembeni lobbizásra mozgósított karácsonyi üzenetében az ír katolikus egyház feje.


Írországban – az Európai Unió egyetlen olyan tagállamában, ahol tilos a művi terhességmegszakítás – a kormány nemrég jelentette be, hogy olyan jogszabályt készít elő, amely korlátozottan ugyan, de lehetővé tenné az abortuszt.

A döntés előzménye, hogy novemberben egy írországi kórházban meghalt egy indiai nő, aki spontán vetéléssel ment be a klinikára, de az orvosok nem voltak hajlandók végrehajtani az abortuszt, mert a magzatnak még vert a szíve. A nő később vérmérgezésben halt meg, az ügy óriási feszültséget keltett az erősen katolikus szigetországban, ahol a lakosság igencsak megosztott a terhességmegszakítás kérdésében.

“Remélem, hogy mindenki, aki hisz abban, hogy az élethez való jog alapvető, visszafogottan, de nyíltan hallatni fogja hangját képviselőjénél” – fogalmazott keddi karácsonyi üzenetében Sean Brady bíboros. “Egy kormánynak sincs joga elvenni az élethez való jogot egy ártatlan embertől” – hangoztatta. Enda Kenny kormányfő olyan törvénytervezettel állt elő, amely lehetővé tenné a nők számára, hogy abortuszt végezzenek rajtuk, ha a terhesség miatt veszélybe kerülne az életük.

Az ország legfelső bírósága 1992-ben úgy döntött, hogy a terhességmegszakítás  engedélyezett, ha a nő élete veszélyben van, de a kormányok nem ültették át a döntést a jogszabályi környezetbe, mert annyira megosztó volt. Az indiai nő halála azonban rávilágított a
tisztázatlan helyzetre, amely az orvosok számára is nehézségeket okoz. A Savita Halappanavarral történtek miatt az abortuszt pártolók és az azt ellenzők is utcára vonultak.

Kennyt és konzervatív kormányát bírálatok érték tervei miatt, a kormányon lévő Fine Gael párt néhány tagja pedig utalt arra, hogy nem támogatja a törvénytervezet megszavazását. A katolikus egyház és a kormány közötti kapcsolatok minden korábbinál hűvösebbek, elsősorban az utóbbi években nyilvánosságra került – papok által elkövetett – szexuális zaklatási ügyek miatt. Sean Bradyt is lemondásra szólították fel azután, hogy azzal vádolták, nem figyelmeztetett szülőket arra, hogy gyerekeiket molesztálják. A bíboros karácsonyi üzenetében úgy fogalmazott, javítani akar az egyház és a kormány viszonyán.