Az esküvők története

Az emberiség történelme során igencsak sokat változtak az esküvői ceremóniák. Lássuk, hogyan is alakult nő és férfi egybekelésének jeles napja!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 22. Gyarmati Orsolya

Az emberiség történelme során igencsak sokat változtak az esküvői ceremóniák. Lássuk, hogyan is alakult nő és férfi egybekelésének jeles napja!


A történészek szerint az első esküvőket kb. 4350 évvel ezelőtt tartották. A legrégebbi jeggyűrűket Egyiptomban találták, és Kr. e. 2800-ból származnak. Kr. u. 860-ban I. Miklós pápa kötelezővé tette az eljegyzési gyűrűt minden házasságkötésnél. Az első fehér menyasszonyi ruhát Bretagne-i Anna hercegnő viselte 1499-ben. 1840-ben Viktória kiránynő fehér szatén ruhában jelent meg esküvőjén, ezután terjed el igazán a fehér szín a menyasszonyi ruhákat illetően.

Hozományról már a Kr. e. 3000-ben talált írásos emlékek is beszámolnak. A menyasszony apja valamilyen haszonállattal, földdel, vagy ékszerrel fizetett azért, hogy lányát kiházasítsa. Hammurapi babiloni király törvénybe iktatta, hogy amennyiben válásra kerül a sor, vagy a feleség gyermekek nélkül hal meg, a férj köteles a házasságkötéskor kapott hozományt visszaszolgáltatni a feleség családjának. Kr. u. 200-ban Rómában megváltoztak az addig érvényben lévő szokások és ettől kezdve a vőlegény fizet a mennyasszony családjának.

A világ legdrágább esküvői ajándékai közül az egyiket 1908-ban Evalyn Walsh McLean, egy mulitmilliomos bányatulajdonos lánya kapta. A különleges ajándék egy nyaklánc volt, amelyen egy 94 karátos gyémánt, egy 34 karátos smaragd és egy 32 karátos igazgyöngy ragyogott. A nyakék akkor 144,000 dollárt, ma kb. 3.630.000 dollárt ér. 1981-ben a dubai Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk egy 20.000 fős stadiont építtetett fia esküvőjére. Az épület 100 millió dollárba került.
1659-ben a Lujza, Portugália királynője II. Károlynak ajándékozta Tanger és Bombay városát.