Az őrület határán? 5 tipp reggeli készülődéshez

Összesen hat, 11 év alatti csemete – köztük egy ifjú és tehetséges autista fiú - anyukájaként Julie Cole tud egyet s mást arról, hogyan ébresszünk fel egy nagyobbacska családot anélkül, hogy a totális idegösszeroppanás szélére kerüljünk minden reggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 09. czefernek.lena

Összesen hat, 11 év alatti csemete – köztük egy ifjú és tehetséges autista fiú – anyukájaként Julie Cole tud egyet s mást arról, hogyan ébresszünk fel egy nagyobbacska családot anélkül, hogy a totális idegösszeroppanás szélére kerüljünk minden reggel.


Julie Cole, aki fészekalja poronty menedzselése mellett egy sikeres üzlet alelnökem megosztott néhány trükköt a Peole magazin olvasóival arról, hogyan tudjuk elkerülni a reggeli őrültek házát. Természetesen elsősorban sok-sok szervezéssel és humorérzékkel, de alább olvashatjuk Julie 5 legfontosabb tippjét, hogy a reggeli készülődés iskolaidőben is stresszmentes és mosolygós legyen:

Alakítsunk ki gyerekbarát napirendet!

Ahelyett hogy rengeteg időt fecsérelnénkc  arra, hogy gyermekeinket a házi feladat vagy az uzsonna elpakolásával nyaggatjuk, adjunk a kezükbe olyan eszközöket, amelyek arra motiválják őket hogy önállóan megoldják ezeket a feladatokat. Julie például mindig készít egy „Iskola Előtti Feladatok” listát, amelyen a gyerekek összes reggeli teendője szerepel. Ha egy lurkó teljesít egy feladatot, akkor kipipálhatja, ami jutalompontot jelent. Ezeket a pontokat később kisebb ajándékokra lehet váltani.

Először önmagunkat rendszerezzük!

Saját teendőink listáját – például az uzsonnák elkészítése vagy a ruhák kiválasztása – előző este végezzük el. Julie még a zabpelyhet is kiteszi az asztalra lefekvés előtt. Legyen minden olyan dolognak meg a helye, amire a gyerekeknek reggel szükségük van. Például csinálhatunk saját kis zugot minden egyes gyerek iskolai cuccának, amit aztán ő maga díszíthet ki tetszése szerint.

Korszerüsítsük az ételkészítést!

Hogy időt takarítsunk meg, egy hétre előre lefagyaszthatjuk az elkészített szendvicseket. Julie hidegebb időben raguleveseket készít hétvégén, amit aztán egy mozdulattal lehet termoszba csomagolni és a gyerekeknek odaadni. Üditőitalos dobozok helyett újratölthető vizespalackokat használjunk – egészségesebb és környezetbarát.

Használjunk feliratokat!

A gyerekenek gyakran van egymáséhoz hasonló hsználati tárgya – ruhája, cipője, táskája vagy egyéb iskolai felszerelése. Ahhelyett, hogy reggelente azt találgatnátok, melyik darab kié, címkézzük meg ezeket a darabokat, és meglátjuk, rengeteg időt spórolunk majd! A cimkék ezen felül megóvják majd az iskolai elkallódástól is gyermekeink személyes tárgyait.

Fogadjunk mini kisegítőt!

Ha nehezen kivitelezhető, hogy nagyobbacska gyermekeidet elvidd az iskolabusz megállójába (vagy akár a közeli iskolába) miközben egy totyogót vagy egy csecsemőt szorongatsz a karjaidban (ez különösen a téli időszakban ró pluszfeladatokat a szülőkre), keress egy kicsit idősebb kisegítőt az iskolából. A felsőtagozatosok boldogan fogják vállalni, hogy némi plusz zsebpénz ellenében elkísérjék, sőt, még haza is hozzák gyermekeidet. A néhány ezer forintos befektetés különösen megéri, ha az anyuka nagyon le van terhelve.