Egy tökéletlen anya naplója

Szerinted sem minden pillanata mintaszerű a kismamaságodnak? Neked sincsen időd eszményi sminket rittyenteni nap mint nap? És a felesleges kilók sem tűnnek el két héttel a szülés után? Egyszóval nem vagy tökéletes? Íme, egy könyv, amelyben épp arról írnak: így van ez jól!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 18. bencze.aron

Szerinted sem minden pillanata tökéletes a kismamaságodnak? Neked sincsen időd tökéletes sminket rittyenteni nap mint nap? És a felesleges kilók sem tűnnek el két héttel a szülés után? Egyszóval nem vagy tökéletes? Íme, egy könyv, amelyben épp arról írnak: így van ez jól!


Sosem szívleltem a kereskedelmi tévék és a bulvárlapok negédes hangulatvételű beszámolóit a kismamákról. Természetesen a celeb-anyukákról van szó. Más úgysem jelent hírt azon a vidéken. Azonban férfiként nem éreztem a késztetést és jogot, hogy kritizáljam a cukorszirup-mázas történeteket. Szerencsére Hadas Krisztina a dupla érintettség okán – kétgyermekes anya és előbb az RTL Klub, majd 12 évig a TV2 munkatársa) nemcsak „felhatalmazást” kapott erre a sorstól, de élt is a lehetőséggel.  

Családi kalendárium

Hadas Krisztina önkritikus típus. Az első tíz oldalt átlapozva lerí: rengeteg hibája van. De kinek nincsen? Ő legalább vállalja, és az sem utolsó, hogyan teszi. Elismeri és beismeri gyengeségeit, amitől szerethetővé válnak egyébként mindennapos történetei. Mert az Egy tökéletlen anya naplója nem más, mint egy színes kaleidoszkóp családjáról. Nem kapunk a szerzőtől gyermeknevelési vagy életvezetési tanácsokat, ugyanakkor 250 oldalon keresztül számtalan vidám történetet olvashatunk egy agyonhajszolt kismamáról, aki megpróbálja felvenni a küzdelmet a munkával, kamaszlányával és a kis Zsigával, akit majdnem negyven évesen szült.

„Nem kell mindenkinek megfelelni minden egyes nap” – fogalmazott a szerző a kötet bemutatóján, és ez a szemlélet a sorok között is visszaköszön: leplezetlen őszinteséggel ír a hétköznapokról, hogy bár nincs mindig elég ideje magára, a tökéletes és a slampos feleség csak a két véglet, a kettő között azért széles a skála. Hadas Krisztina szerint felszabadító érzés, ha nem a külső kényszerek szerint élünk. Természetesen ő maga is próbál fejlődni és viszonyulni, azonban alapvetően nem kívánja feladni önmagát. Ennek eredménye a siker mellett jópár bénázás és bánatos pillanat. De nem esik kétségbe, hanem megtanul nevetni önmagán.

És ami a ráadás: a szerző konzekvensen tartózkodott a „fürcsi, szopcsi, tejcsi” kifejezések használatától, ami azért – valljuk be – egy kismamától nem is kis teljesítmény.