“Egyetlen lehetőség a nyaralásra”

Együtt sárkányhajóztak, számháborúztak és tisztelegtek a cserkészek táborozási hagyományainak szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek Zánkán, a Magyar Cserkészszövetség Erzsébet táborában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 01. szabo.daniel

Együtt sárkányhajóztak, számháborúztak és tisztelegtek a cserkészek táborozási hagyományainak szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek Zánkán, a Magyar Cserkészszövetség Erzsébet táborában.


A nyár mindenkinek a szabadság, a nyaralás és az élmények évszaka. A Magyar Cserkészszövetség azzal a céllal rendezte meg táborát, hogy minél több fiatal találkozhasson a cserkészekkel  és kaphasson ízelítőt a cserkészek több, mint 100 éves táborozási tapasztalatából. Emellett a „CserKészen az életre” program keretein belül olyan gyermekeknek kívántak lehetőséget teremteni kikapcsolódásra, akiknek egyébként nincs esélyük nyaralni, mert szüleik anyagi lehetőségei nem engedi ezt meg. Mint elmondták: sokuk számára ez jelentette az egyetlen alkalmat és lehetőséget arra, hogy a nyári szünetben kimozduljanak otthonukból. Jó páran még szülőfalujuk határát sem lépték át, s voltak olyanok is, akik egészen zárt közösségből érkeztek.

A tábor további célja, hogy a roma integrációt elősegítse – helyi, regionális és országos szinten is. A szervezők olyan struktúrát alakítottak ki az együttműködésre, mely segítségével roma és nem roma szervezetek, intézmények közösen dolgoznak a felmerülő problémák megoldásán és ezen keresztül a valós integráció, azaz közösségben-lét megteremtésén.

Vidéken sokaknak nincs lehetőségük arra, hogy közösségbe tartozzanak, hiszen vagy nincs a környékükön ifjúsági szervezet, vagy az anyagi feltételeik hiányoznak. A „CserKészen az életre” táborban ez másképp volt. A Magyar Cserkészszövetség számára ugyanis kiemelten fontos a társadalmi különbségek – lehetőség szerinti – mérséklése, a társadalmi problémák megoldásában való aktív részvétel. Így vehettek részt vidéken élő,  rossz anyagi helyzetű, roma gyerekek a táborban. Egyedülálló lehetőség nyílt tehát számukra, s nem csupán rajtuk múlt, hogy élni tudtak vele.

Mint Bencze Dávid programigazgató elmondta:

 “A táborozó roma fiatalok éppúgy élvezték a többi programot, mint a többi résztvevő. Együtt kirándultak, számháborúztak, sportoltak, strandoltak a többiekkel. Ugyanakkor a program során lehetőségük volt arra is, hogy egy-egy tábortűz, sárkányhajózás, bográcsban főzés erejéig külön legyenek a saját közösségükben. A táborban nemcsak a közösségi létet tanulhatták meg, hanem többek között a csomózás, tűzrakás, kézművesség mesterségét is. A cserkészvezetők arról számoltak be, hogy nagyon sok szeretetet, lelkes visszajelzést kaptak a hátrányos helyzetű gyermekektől. Nekem is öröm volt látni a sok csillogó szempárt. “

A cserkészet ezzel lényegében eléri a célját, hiszen együtt táboroznak olyan gyerekek, akik a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből érkeznek – s barátságok szövődnek közöttük. A cserkészközösség erre kiváló lehetőséget nyújt, hiszen az egyenruhában, vagy a tábori körülmények között eltűnnek a társadalmi különbségek.