Egymáséi lesztek még az idén

A Rózsakő legendája alapján pünkösd vasárnap fiatal párokat várnak Badacsonyba, hogy ott jegyezzék el egymást és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített eljegyzési borral.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 24. szabo.daniel

A Rózsakő legendája alapján pünkösd vasárnap fiatal párokat várnak Badacsonyba, hogy ott jegyezzék el egymást és vendégeikkel koccintsanak az erre az alkalomra készített eljegyzési borral.


A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas lapos bazaltlap, amit a helyiek Rózsakőként emlegetnek. Valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról, nevét Szegedy Rózáról kapta, aki szerelmével, Kisfaludy Sándorral üldögélt ott.

Ebből született a legenda, amely szerint “hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. De az is elég, ha a leány ül a kőre, háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni” – idézte fel Vizkelety Dóra, a badacsonyi Tourinform iroda vezetője. Hozzátette: a nagy érdeklődésre számot tartó eseményt 2008-óta rendezi meg Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület.

A szerelmespárok vasárnap délelőtt lovas kocsikkal elindulnak a Rózsakőhöz, hogy ott eljegyezzék egymást. Minden jegyespár egy palack eljegyzési bort kap ajándékba, melyet májusban a Badacsonyi Borvidék Kéknyelű Borversenyén választanak ki a Badacsonyi Pincészetek legjobb kéknyelű borai közül, ráadásul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület mint szervező jóvoltából egy szerencsés pár egy egész hétvégén keresztül ingyenesen élvezheti Badacsony vendégszeretetét.

Vasárnap 11-kor a jegyespárokat a bazalttemplomnál köszöntik Badacsonytomajon. A helyi plébános áldása után pünkösdi menet indul lovas kocsikkal, útközben a pünkösdöt köszönti énekkel, tánccal a Badacsonytördemic Táncegyüttes. A kijelölt megállóknál borral, finomságokkal kínálják a párokat és vendégeiket. A rendezvény alatt lakodalmi játékokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A romantikus eljegyzésre a szerelmesek kövénél, a Rózsakőnél 13 órakor kerül sor; a jegyespárok kapnak egy kézműves eljegyzési gyűrűt, hogy örökre emlékeztesse őket a Badacsonyban tett fogadalmukra. A Szegedy Róza-háznál koccintanak az eljegyzések borával, ahol a párok kívánságlufikat engednek el.