„Együtt a szeretetben” – Családfesztivált szerveznek az egyházak Budapesten

A Családfesztivál fesztiváljellegét azok a kulturális és szabadidős programok teszik teljessé, amelyek nagy része keresztény közösségek talajából nőtt ki, így a gitáros könnyűzenei koncert, a kóruskoncert, és a napot végigkísérő játékok az összetartó közösségek gyümölcseit mutatják meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 12. Paulik András

Budapest legfiatalabb kulturális helyszínén a Radnóti Művelődési Központban (közismert nevén a RaM-ban) Családfesztiválra kerül sor. A 2012. október 22-i rendezvény nyolc angyalföldi és újlipótvárosi egyházközség szervezésében jön létre. A XIII. kerületi Önkormányzat kiírásán az öt katolikus, két református és az evangélikus egyházközösség közös pályázata bizonyult eredményesnek. Így lehetőség nyílt arra, hogy a nagyszerű helyszínen egy egész napos rendezvényre hívják meg a családokat.


A kezdeményezés értékét emeli, hogy az Önkormányzat térítésmentesen bocsátja az épületet rendelkezésre.  Mindkét fél jól kihasználta a pályázat adta lehetőségeket, amikor egy hosszú hétvége egyik napját választották.

A Családfesztivált szervező egyházközségek együttműködése hosszú időre nyúlik vissza. Nemcsak az ökumenikus imahét alkalmával jönnek létre találkozók és közös imádságok, hanem a papok és a lelkészek személyes kapcsolata is kiváló. Időről időre találkoznak, és az értékelő beszélgetésen valamint az imádságon túl lelkipásztori terveiket is egyeztetik. Évek óta visszatérő gyakorlat a felnőtt és ifjúsági közösségek közötti programcsere-kapcsolat. Ezek a személyes kontaktusok bátorították föl az egyházközségek vezetőit, hogy kilépjenek a templom falai közül, és az együttműködésnek olyan formáit mutassák meg, amelyek a társadalom számára is érthetőek. A közös imádságból és munkából fakadóan a családra mutatva alapvető értéket mutatnak fel a nap során. Hívők és keresők, eltávolodottak és az Egyházzal még soha nem találkozók, elkötelezettek és tétovák számára a család olyan feltétlen és alapvető közösség, ahol a tisztelet, a béke, a szeretet születik.

A Családfesztivál szervezésében széles körűen igyekeznek megszólítani a résztvevőket. Minden korosztály talál magának szellemi-lelki táplálékot. Olyan különlegességek is helyet kaptak a programban, mint pl. az Y-generáció, a házasságra való felkészülés, a családi élet gondozása, vagy a férfivá nevelés folyamata. Nem csak egy ideális családi élet felvázolása a cél, hanem a meglazult kapcsolatok megszilárdításáról, vagy az abortusz okozta testi-lelki sebek gyógyításáról is szó lesz.

A Családfesztivál fesztiváljellegét pedig azok a kulturális és szabadidős programok teszik teljessé, amelyek nagy része keresztény közösségek talajából nőtt ki, így a gitáros könnyűzenei koncert, a kóruskoncert, és a napot végigkísérő játékok az összetartó közösségek gyümölcseit mutatják meg. A hatszáz fős befogadóképességű színházterem mellett két kisebb előadóterem várja az érdeklődőket. A hatalmas aula pedig mint egy szellemi-lelki piactér fogadja be a résztvevőket. Különleges szolgálatnak számítanak a „meghallgatlak-sarkok”, ahol papok és lelkészek mellett szerzetesek és világi hívők állnak rendelkezésre személyes problémák, gondok, kérdések megbeszélésére. A kis gyermekekkel érkező családok számára baba-mama szoba működik. A nyugalmat és elcsendesedést vágyók pedig egy szépen berendezett csendzónába vonulhatnak vissza. A nap jellegénél fogva kerülni kívánja az alternatív „családról” szóló vitákat. Nem a meddő vitákra, hanem az értékek megmutatására fordítja a figyelmet. Az egész nap minden programján a részvétel természetesen ingyenes.

A Családfesztivál logója egyszerű elemekkel igyekszik kifejezni a családtagok egymásra utaltságát, kölcsönös összetartozását és bizalmát. A szülők között megjelenő három gyermek pedig a magyar népességi ráta kívánatos növekedéséről szól.


Időpont: 2012. október 22 (hétfő) 10.00 – 22.00
Helyszín: Radnóti Művelődési Központ – RaM Budapest XIII. Kárpát utca 23.
Szervezők: Nyolc angyalföldi és újlipótvárosi katolikus, református és evangélikus egyházközség
Programok száma: 55 program 6 helyszínen

A részletes program ITT található!