Erénybankkal sarkall jótettekre a főiskola

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 12. szabo.daniel

Erénybankkal ösztönzi jótettekre a hallgatóit egy kínai főiskola. Az egyedi “pénzintézetet” öt évvel ezelőtt nyitották, hogy az egy gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika bevezetése után született, gyakran önzőnek és elkényeztetettnek bélyegzett 1980-as, 1990-es generációbelieket jócselekedetekre ösztönözzék.


A közép-kínai Csangsza (Changsa) város tudományos és technológiai egyetemének egyik főiskolai karán működő erénybanknak ma 11 ezer betétese van, vagyis csaknem minden hallgató részt vesz a kezdeményezésben.     

A diákok jótetteikkel bankszámláikon virtuális erényérméket gyűjtenek, így például egy órányi önkéntes munka egy-három,   véradásért hat érme jár. A felhalmozott érmék különféle előnyök megszerzését teszik lehetővé, így várólistákon való előrelépést, könnyebb ügyintézést és számos másfajta segítséget a főiskola falain belül. A bankbetét gyarapítását ösztönzi többek közt az is, hogy az ösztöndíjak és a különféle szociális juttatások előfeltételeként legalább 10 érmét írnak elő a szabályok. Az érmeszűkében lévőket – akárcsak a valós életben – hitelekkel segíti az erénybank, amelyek felvétele után kamatot fizetnek a hallgatók.     

A kezdeményezés sikerét egy 2011-es felmérés mutatja, mely szerint a hallgatók 80 százaléka az erénybank létrejötte óta jóval inkább hajlandó önkéntességre, s a korábbinál fontosabbnak gondolja a közszolgálatot. A kezdeményezés jó például szolgálhat a többi felsőoktatási intézmény számára is – vélik az ötletgazdák.     

Március elején kísérleti jelleggel a csangszai erénybankhoz hasonló rendszert vezetett be az északkelet-kínai Jentaj (Yantai) városa is. A lakók itt jótetteikért pontokat kapnak, amelyeket adókedvezményre, hitelügyintézésre vagy munkahelyi ajánlásra válthatnak be. A legtöbb pontot gyűjtők iskoláikban és munkahelyükön különleges elismerésben részesülnek.