“Felhajtás nélkül” – magyar celebek a karácsonyról

Vajon hogyan ünneplik a Szentestét a hírességek? És mennyiben változott meg számukra a szeretet ünnepe azáltal, hogy szülővé váltak? A válaszokért színésznél, híradósnál, sportolónál és politikusnál érdeklődtünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 19. bencze.aron

Vajon hogyan ünneplik a Szentestét a hírességek? És mennyiben változott meg számukra a szeretet ünnepe azáltal, hogy szülővé váltak? A válaszokért színésznél, híradósnál, sportolónál, musical színésznél és politikusnál érdeklődtünk.


Erős Antónia, az RTL Klub bemondónője: Az elmúlt években a gyerekek miatt édesanyámék látogattak meg minket Szenteste, idén azonban mi utazunk Szigetvárra, hozzájuk. Nem leszünk kevesen, hiszen nővéremék és férjem öccsének családja is ott tölti az estét. Rendszerint nem a vendéglátóra marad minden munka, mindenki süt vagy főz valamit. A Karácsony a családunk számára az egyik legfontosabb ünnep, és mióta a gyerekek is felfogják és értik a lényegét, még örömtelibb pillanatokat élünk át együtt. Tavaly, mikor meglátták a fát, teljesen feldobódtak. Idén már adventi naptárunk is volt, és egészen biztosan várni fogják, hogy Szenteste essen a hó.

Vereckei Ákos, kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakozó: A délelőtt folyamán a fa díszítése Ákos (6) és Lilla (5) feladata, nagyon szeretik a saját ízlésünk szerint szétszórni a díszeket. Még délelőtt a szüleim felé vesszük az irányt, ám indulás előtti utolsó pillanatban, mikor a kicsik már a kocsiban ülnek, feleségemmel becsempésszük az ajándékokat a fa alá, így mikor hazaérünk már minden készen áll a meglepetésre! Ez az ünnep kizárólag a gyerekekről szól. Mi ismerjük a hátteret, és megteremtjük számukra a varázslatot. Év közben már egy-egy elejtett félmondat már utal arra, hogy mit is szeretnének a Jézuskától. Idén első alkalommal még levelet is írtak neki, amit kitettek az ablakba, hogy mindenképpen megtalálja.

Dr. Tarnai Richárd, a KDNP országgyűlési képviselője: Öt gyermekünk van, a legkisebb két és fél éves, a legnagyobb tizenhárom, így az ünnepeinket leginkább ők határozzák meg. Már az adventi időszakban is a kalendáriumok kinyitásának minden este külön szertartása van. Szenteste nálunk a fát az angyalkák, az ajándékokat a Jézuska hozza. A nagyobb gyerekeink odafigyelnek, hogy a kisebbek ne sejtsenek semmit abból, hogy az angyaloknak feleségemmel együtt mi is besegítünk. Az ajándékok vásárlása általában az utolsó pillanatra marad, nekünk nem megy az, hogy már nyáron kitaláljuk, ki mit kapjon. Az is igaz, hogy ebben az esetben a lebukás veszélye is nagyobb lenne. A szenteste a templomi pásztorjátékkal kezdődik, amelyben gyermekeim felmenő rendszerben szerepelnek, ebben az évben legkisebb fiamon kívül mindannyian. Mire a pásztorjátékról hazatérünk, az angyalok meghozták a karácsonyfát, a Jézuska pedig az ajándékokat. Ilyenkor szűk körben, csak az öt gyermekünkkel ünneplünk, később aztán meglátogatjuk a közelben lakó nagyszülőket, másnap pedig a másik nagymamát. Karácsony második napján aztán az egész nagycsalád összegyűl.

A legszebb karácsonyaimat már feleségemmel, később pedig gyermekeimmel töltöttem, és ez azóta mit sem változott. A gyerekkori karácsonyi emlékek azért nagyon szépek, mert akkor még gyerekek voltunk, de amióta a kapás öröme mellett részesei lehetünk annak, hogy „átálltunk” az angyalok oldalára, és már mi adunk, azóta gazdagabbá vált az ünnep is. Az elfogadás öröme kiegészült az adás örömével, s a kettő folytonosan hat egymásra. Ezt mindenkinek érdemes kipróbálni!

Ónodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő: A Szenteste gyermekem születése óta nálunk zajlik. Mi állítunk fát es látjuk vendégül a szüleimet. Anyukám rántott pontyot hoz, ugyanis apukám azt szereti, én pedig sütök valami más féle halat és készítek krumplisalátát. Általában másnap elutazunk a párom szüleihez vidékre es ott töltünk pár napot. Ez idén kivételesen másképp alakul: 25-én ugyanis fellépésem lesz. Nyilván az elmúlt években a kisfiam öröme a legfontosabb, az, hogy a Jézuska-mítoszt miképp éli meg. Őszintén szólva kissé eltúlzottnak érzem a felhajtást a karácsony körül. Számomra az együttlét a legfontosabb az ünnepben, de mivel mi amúgy sem vagyunk egy nagy család, es sok időt toltunk együtt, nincs ebben különösebb egzotikum.