Férfiak előnyben? 5 kultúra, ahol a nő az úr

Talán nem is gondolnánk, de léteznek a világon olyan kultúrák, ahol a megszokottal ellentétben épphogy a nők élveznek bizonyos előjogokat. S hogy melyek ezek a helyek? Olvassátok el összeállításunkat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 14. czefernek.lena

Talán nem is gondolnánk, de léteznek a világon olyan kultúrák, ahol a megszokottal ellentétben épphogy a nők élveznek bizonyos előjogokat. S hogy melyek ezek a helyek? Olvassátok el összeállításunkat!


El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol nemohogy a férfiak nincsenek előnyben, még ők számítanak elnyomott kisebbségnek? Nem, ez nem Robert Merle Védett férfiak című könyve, hanem a valóság! Az elképesztő top ötöst a top5s.net összeállításából szemezgettük ki.

5. Többférjűség, Himalája

Többférjűség, vagyis az a gyakorlat, amely szerint egy nőnek számos férje van, igen gyakori volt a Himalája régiójában, ami ma Észak-India, Nepál, Bhután és Kína területe. Ahogyan az a legtöbb, férfiak által uralt világban lenni szokott, ezekben a korábban távolinak számító régiókban is szép lassan magától kihalt a gyakorlat. Ahol pedig nem így történt, ott általában siettették azoka  kultúrák, amelyek attól félnek, hoz ezáltal sérülnek a nők jogai. Ennek ellenére a mai napig lehet találkozni apró, többférjű közösségekkel a világ legmagasabb hegyének eldugott zugaiban.

4. Minangkabau, Indonézia – ha a férj nincs otthon…

Indonéziában rengeteg muszlim él, a világ összes országához képest is. Az ország számos területén szigorúan követik az iszlám törvényeket, amelyek komolyan korlátozzák a nők jogait. Ennek ellenére Indonéziában él és virágzik az egyik leganyaközpontúbb kultúra, a minangkabauknál. Ennek oka, hogy a kisfiúkat hét éves korukban vallási iskolába küldik, és amikor felnőttek, arra bátorítják őket, hogy fedezzék fel a világot, próbáljanak szerencsét és alapozzák meg a jövőjüket, mielőtt visszatérnek szülőföldjükre. Így a nők majdhogynem férfiak nélkül igazgatják saját és gazdasági életüket.

3. Mosou, Kína – ahol a nő az úr

Kínában olyannyira elnyomták a szexualitást a tradícionális, férfi-központú kultúra és a kommunista politika hatására, hogy a világon egyedülálló módon létezik egy mentális betegségük, a Shen Kui, más néven szexuális-frusztrációs kór. Egy etnikai csoport azonban kivételt képez ez alól: A tibeti határ közelében élő mosou kultúra ugyanis éppenhogy a nők körül forog. Itt nem is ismerik a házasság fogalmát, viszont a nő döntésén múlik, kivel bújik ágyba. Az a szokás ugyanis, hogy a hölgyek a számukra szimpatikus urakat esetenként meghívják magukhoz egy kis liezona. A légyottból születő gyermekeket aztán az anya kiterjedt családja neveli fel.

2. Meghalaya – ahol a férfiak jogai vannak veszélyben


 

Az indiai meghalaya kultúrában egy olyan problémával kell szembenéznie a lakosoknak, amely az egész világon egyedülálló, méghozzá a férfiak jogainak lábbal tiprásával. Pedig a Hindu kultúrában mindenhol a nők jogai vannak veszélyben, kivéve itt. A régióban mindenütt a nőké az irányító szerep: a pénzt ők kezelik, a családi név tőlük származik, és a kulturális örökségek is anyáról lányra hagyományozódnak. A férfiak jelenleg éppen tiltakozó akciókat szerveznek hogy a nőkkel egyenlő jogokat harcoljanak ki maguknak.

1. Kalash – ahol a nőknek több joguk van, mint nyugaton

Pakisztánban, ahol a fél országot a látszólag nőgyűlölő tálibok vezetik, él egy apró kisebbség, ahol a nőknek még nyugati, fejeltt országbéli társaiknál is több joguk van. Az afgán határ közelében élő kalash emberek állítólag hódító Nagy Sándor nyomán élnek ma is tökéletes utópiában. 3000 ember él az aprócska völgyben több ezer éve nőközpontú társadalomban, ahol állítólag telejes a béke és szinte teljesen ismeretlen a bűn fogalma. A kalash kultúrában a nők ahoz mennek feleségül, akit maguknak választanak, és ha nem teszik őket boldoggá, minden következmény nélkül választhatnak új társat maguknak.