Földművesek az űrlények ellen

A 21. század gyermekeknek szóló játékai egyértelműen a számítógépek körül forognak és az interaktivitásról szólnak: színesek, szagosak, világítanak, zenélnek, egyszóval látványosak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 23. szabo.daniel

A 21. század gyermekeknek szóló játékai egyértelműen a számítógépek körül forognak és az interaktivitásról szólnak: színesek, szagosak, világítanak, zenélnek, egyszóval látványosak. Jogosan merül fel tehát a kérdés: van-e még létjogosultsága a klasszikus társasjátékoknak, illetve azok modern változatainak? Ezeket nem lehet egy kijelzőt bámulva és billentyűzetet nyomkodva játszani, ám egy valamit nagyon tudnak: közösségi élményt nyújtanak, hús-vér emberekkel.


A társasjátékok mindannyiunk életét végigkísérik, kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szabadídős tevékenységet nyújtanak, azonban már közel sem abban a formában, mint egy generációval korábban. Tóthné Bagán Ilona közel negyven éve dolgozik általános iskolai tanítóként. Véleménye szerint, míg a klasszikus társasok elengedhetetlen kelléke volt a széthajtható tábla, a dobókocka és a lépegető bábuk, addig mára egészen más tendencia hódít. Elsőbbséget élvez a látvány, ami esztétikailag felemelőbb élményt jelent és a gyermekek figyelmét is jobban leköti. De mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, gyakorlatilag bármit, amit a gyerkőc is el tud képzelni.

Földművesek az űrlények ellen
Tematikáját tekintve a társasjátokok repertoárja majdnem végtelen. A történelmi jellegű városépítésen keresztül, a különböző mesehősök irányításán át egészen egy másik dimenzióban játszódó történetig mindent megtalálunk, ami leköti gyermekünk, vagy baráti társaságunk érdeklődését.    
Remek példa az elsősorban kicsiknek szánt Shrek bogárpöccintő társasjáték, mely mindannyiunk kedvenc mesefiguráját eleveníti meg, persze nem a megszokott formában, hiszen ebben a játékban a főhőst meg kell etetnünk…csigákkal.

Sokszínűsége miattviszont a társasjátékozás már nem korlátozódik gyermekzsúrokra, vagy hétvégi, családi időtöltésre, ugyanis ez a fajta tevékenység egyre népszerűbb a fiatal felnőttek és olykor az idősebbek körében is. Olyannyira, hogy – hazánkban kevésbé jellemző módon – klubok is nyíltak a hasonló érdeklődésű vendégek számára, mintegy külön szubkultúrát alkotva.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni az Activity című játékot, mely képes több generációt is egyszerre az asztal köré ültetni. A játék szórakoztató elemei – a mutogatás, rajzolás és körülírás – között mindeki megtalálja a hozzá legközelebb állót, ám pont abban rejlik a varázsa, hogy azokat a feladatokat is el kell végeznünk, amiben esetleg kissé ügyetlenebbek vagyunk: ez pedig garantálja a vidám perceket.

Gondolkodj okosan
A pedagógus szerint a modern társasjátékok már nem feltétlenül a győzelemről szólnak, és túlhaladtak a monoton kockadobáláson. A különböző hangulatú játékokban –  melyek mára lehetnek humorosak, bájosak, esetleg ijesztőek is  –  egyre inkább az agymunkára helyeződik a hangsúly: stratégiát kell alkotni, szövetkezni kell a játékostársakkal, vagy – ha érdekeink éppen úgy kívánják – fel kell bontani azokat. Emiatt pedig újra és újra elővesszük a játékot, és az élmény miatt már a kudarc sem fáj annyira. Azonban a gyártó is tesz arról, hogy hőn szeretett játékunk ne merüljön feledésbe: számos kiegészítő vásárolható meg kedvencünkhöz, melyekkel új karaktereket, pályákat, történeteket bocsátanak rendelkezésünkre.

Nem kell drágának lennie
Egyet le kell szögezni, a társasjáték nem olcsó mulatság, de nem kell feltétlenül drágának lennie. Különböző árkategóriák léteznek, de jellemzően 2-3 ezer forinttól kezdődik egy alap játék, a határ pedig a csillagos ég. Ezt pedig szó szerint kell érteni: utólag megszámlalhatatlan mennyiségű kiegészítő vásárolható meg bizonyos típusok esetében, a gyerek mohóságának csak a pénztárca vastagsága szabhat határt. Szerencsére hazánkban is egyre inkább divatba jönnek a játékkölcsönzők, ahol egy-egy hétvégi parti erejéig jelképes összegért használhatjuk a népszerű darabokat.