Gyerekdarab jeltolmáccsal

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 09. czefernek.lena

Jeltolmáccsal játszanak gyerekdarabot a Centrál Színházban: vasárnap a 90 decibel projekt keretében tűzik műsorra a Hang-villa titka című produkciót.


Magyarországon még soha nem mutattak be gyerekdarabot jeltolmács közreműködésével siketnéma gyerekeknek – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Bödök Ilona és Nagy Adrienne jeltolmácsok nem csupán közvetítik a szöveget, hanem az előadás részeivé válva kiegészítik a színpadi játékot. “A jeltolmácsok kiváló színészi képességekkel rendelkeznek, így olyan, mintha egyfajta balett kísérné az egyes jeleneteket, ekképpen az előadást gazdagítja jelenlétük” – idézik a közleményben Simon Kornélt, a produkció rendezőjét.

A Centrál Színházban nem szokatlan ez a kísérlet, korábban sikerrel játszották jeltolmács közreműködésével A mi utcánk – Avenue Q, a Guppi és a Mégis, kinek az élete? című előadásokat is.

A 90 decibel projekttel – amely a siketek és súlyos nagyothallók számára igyekszik teljes értékű kulturális élményeket biztosítani – jó együttműködés alakult ki az elmúlt években – idézi a közlemény Puskás Tamást, a színház igazgatóját, aki hozzátette: terveik szerint a jövőben is rendszeresen sor kerül egy-egy előadás jelnyelvi közvetítésére.

A Centrál Színház elkötelezett az akadálymentesítés ügye mellett, a nagyszínpad mozgáskorlátozottak számára könnyen megközelíthető, a hallássérültek számára pedig az előadásokon úgynevezett nagyothalló hurkot biztosítanak – olvasható a közleményben.