Gyereket akarok – te nem?

Gyereket akarok – te nem? – ezzel a provokatív címmel készül jövő évi bemutatóra az improvizációs agymenéseiről elhíresült Momentán társulat. Az interaktív lélekbúvárkodást, melynek célja feltérképezni a témában feszülő, férfi és nő között húzódó érdekellentéteket F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus vezeti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 08. czefernek.lena

Gyereket akarok – te nem? – ezzel a provokatív címmel készül jövő évi bemutatóra az improvizációs agymenéseiről elhíresült Momentán társulat. Az interaktív lélekbúvárkodást, melynek célja feltérképezni a témában feszülő, férfi és nő között húzódó érdekellentéteket F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus vezeti.


Mi sem tudjuk, hogy mit teszünk öt perc múlva – hirdeti a Momentán társulat mottójában. A tízfős, baráti társaságból álló csapat mintegy 10 évnyi közös munka és 8 évnyi improvizálás után új utakra evezett, s az improvizáció mélyvizébe vetette magát. Fröccs elnevezésű interaktív lélekbúvárkodásukban az összeszokott csapatot F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus egészíti ki, szakértelmével hozzájárulva az izgalmas pszichológiai kalandozáshoz. Olyan ez, mint egy biztosítókötéllel végigjárható barlangtúra, olyan vágyott helyekre juthatunk el, ahova túravezető nélkül talán sohase merészkedtünk volna.

A Fröccs emberi kapcsolatokról, párkapcsolatokról, emberi játszmákról szól. Ahogy azt a Momentántól már megszokhattuk – minden este más és más, s minden egyes játék külön témával foglalkozik (Miért van az, hogy mindig túlvállalom magam? Miért nem bírom elviselni a kritikát? Miért mindig nős pasikba szeretek bele? Miért borít ki az anyám? Miért kell, hogy mindig enyém legyen az utolsó szó???)  A társulat júniusi játékában a gyerekvállalás kérdését járja körül, különös tekintettel a vonulatra, mikor a nőt indító biológiai késztetés erősebbnek bizonyul a férfi ezirányú vágyainál.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy mi nem akarunk okoskodni, nem az a cél, hogy „megmondjuk a tutit”, hiszen minden élethelyzetre végtelen számú megoldás létezik. Azt viszont nagyon hasznosnak tartom, hogy ezt ilyen módon tudatosítani tudjuk az emberekben – mesél a készülő előadásról a társulat egyik tagja, Kiskovács Attila. Az improvizáció éppen rugalmassága miatt nagyon jó eszköz, hogy láttassuk, nem szabad egy problémás helyzetben feladni, hiszen az élet nagyon sok irányba folytatódhat tovább, s itt meg tudjuk nézni a lehetséges változatokat. Hozzáteszi, természetesen vannak előzetes elvárásaik a karakterekkel, problémákkal kapcsolatban, de ezt a közönség terelheti teljesen más irányba. Az viszont fontos, hogy a komoly téma ellenére a lényeg továbbra is a szórakoztatás – mondja.

Tudnunk kell humorral tekinteni a problémáinkra is, kikacsintani, néha az abszurdig is elvinni egy történetet. Persze provokálunk is, hiszen próbálunk egy történetnek minden oldalába belemenni. Az előadások alapja az interaktivitás, a nézők ötletei alakítják a történeteket, szituációkat. A figurákat, helyzeteket, tetteket aztán F. Várkonyi Zsuzsa személye hitelesíti, aki kibogozza a szálakat, hozzáfűzéseivel, külön jelenetek indukálásával kerekíti egésszé a mesét– beszél a munkafolyamatról Kiskovács Attila, majd nevetve hozzáteszi hogy még olyan is volt, hogy a pszichológus egy karaktert pszichoterápiára küldött.

Gyereket akarok – te nem? Teszi fel a darab címében a kérdést a Momentán társulata. De miért is lehet ekkora szakadék a két nem alapvető vágyai között? F. Várkonyi Zsuzsa szerint ennek alapja biológiai természetű, hiszen a férfiak feladata a gyermeknemzés, míg a nőké a kicsi kihordása, s ez javarészt így van leosztva az állatvilágban is. Ezért van az, hogy a nőkben olyan erős a kötődési igény, hogy gyakorlatilag bármit vállalnak azért, hogy gyerekük szülessen. A gyermekvállalással kapcsolatos félelmek közül nagyon sok tanult eredetű – mondja a pszichológusnő, hozzátéve, hogy a mai fiatalok kétharmada csonka családban nőtt fel. Ha valaki azt mondja, még nem érett a gyermekvállalásra, az általában ürügy, mert retteg megfeleléstől. F. Várkonyi Zsuzsa úgy látja, a pszichológiai témák előtérbe kerülése, akár itt, a színházon belül is egy nagyon pozitív változás a mai világban. Most nő fel az a generáció, akik már nem tartják stigmának, ha valaki pszichológushoz jár, ami azért is nagyon fontos, mert nagy szerepünk van saját életünk alakulásában. Szembe kell néznünk felelősségünkkel e téren, s nem csupán a környezetet tenni felelőssé problémáink miatt – mondja. A pszichológusnő végül elárulja, nagyon élvezi a játékot a Momentán társulatával, akikkel egy szerencsés véletlen találkozás óta dolgozik együtt „kedvből, örömből, szeretetből”.

A Momentán idén októberben mutatja be a gyermekvállalási témát boncolgató Fröccsöt, de az évad utolsó előadásaként már június 21-én 19 órától bekukucskálhatunk játékukba a társulat Ó utcai színháztermében, az IMPRÓban.