Gyorstalpaló elsős szülőknek

Eltelt egy év, hétéves kisfiam szeptemberben már másodikos lesz. Úgy tűnik, nekünk szülőknek sokkal stresszesebb az iskola, mint a gyerekeknek, akik nagyon gyorsan válnak óvodásból szemtelen kisiskolássá. Következzen néhány jótanács elsős szülőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 05. czefernek.lena

Eltelt egy év, hétéves kisfiam szeptemberben már másodikos lesz. Úgy tűnik, nekünk szülőknek sokkal stresszesebb az iskola, mint a gyerekeknek, akik nagyon gyorsan válnak óvodásból szemtelen kisiskolássá. Következzen néhány jótanács elsős szülőknek.


1. Vedd fel a ritmust!

Az első dolog, amit muszáj megemlítenem, bármilyen furcsán is hangzik, hogy az iskola nem óvoda. Sajnos. Ez azt jelenti, hogy délután, amikor a gyerekért megyek, már nem találkozom a délelőtti tanító nénivel, csak a napközissel, akinek nem sok rálátása van a tanuló időben történtekre.

Az iskolában már nincs mindennapi beszélgetés a gyerek előmeneteléről, nem tudom megkérdezni, hogy mennyire hasít az ötös számkörben, csak a füzetét látom, és néha összefutok a tanárnővel, aki mosolyogva elszalad mellettem a folyosón, és közli, hogy minden rendben.

Mert természetesen a gyerek szerint semmi nem történik soha, mindig minden a legnagyobb rendben van, és az ebéd leves volt meg második. Mi más?

2. Nem kell minden tanszert megvenni

Szerencsések vagyunk, a tankönyveket nem kell hazahordani minden nap, csak hétvégére adnak ki valamilyen otthon elvégzendő házi feladatot, így akkor is elég a tolltartót és egy-két füzetet hazavinni. Ezért nem kellett iskolatáskát vennünk, és ezt most második osztályban sem kell megtenni.

Tavaly ilyenkor a Toy Story 3 volt a sláger, a tolltartóra is rá van nyomtatva, ami egyébként év végére atomjaira hullott szét, de idén már nem is lenne jó, mert Star Wars őrület van a köbön, nem lehet Toy Story-s vacakkal járni. Még szerencse, hogy hallgattunk annak idején a tanerőre, és nem ruháztunk be iskolatáskába tizenezreket, mert idén biztosan nem cserélném le csak azért, mert már ciki a Buzz Lightyear.

Év elején az összes ceruzára ráírtuk a gyerek nevét, így csak egyet-egyet hagyott el belőle naponta, szemben a barátjával, akinek nem volt rajta a neve, és hetente újra kellett szinte vásárolni az összes ceruzáját. Úgyhogy állandó programmá vált a délutáni ceruzakeresés a teremben, leginkább kevés sikerrel.

Tapasztalataink szerint a tanszercsomagot nem érdemes egyben megvenni, mert abba a legolcsóbb, legrosszabb minőségű taneszközöket teszik, amiből sok használhatatlan.

3. Milyen rajzlap, milyen zsírkréta, milyen gyurma?

A rajzlap ne legyen nagyon sötét, mert akkor egy csomó színt nem lehet majd rajta látni. Zsírkrétából érdemes egy drágábba beruházni, még második osztályban is jó lesz, és lehet vele dolgozni: nem szedi fel az alatta lévő réteget, nem kell nagyon erősen rányomni a papírra, és szépen fed. Szintén vonatkozik a jó minőség a vízfestékre is. Sajnos az olcsóbb festékekben alig van pigment, hiába csiszatolja benne az ecsetet a gyerek, szinte semmi nem látszik a színből a rajzlapon.