Ha túléled a gyerekkorod…

Sokaknak nem kell túlzásba vinni a gondolkodást ahhoz, hogy beugorjon egy-két gyerekkori eszement, veszélyes, vagy egyszerűen undorító játék/időtöltés. Ezek nagyrészt akkor jó ötletnek tűntek, ma visszanézve kevesebb toleranciát tanúsítanánk a mi gyerekeink felé hasonló esetekben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 23. szabo.daniel

Sokaknak nem kell túlzásba vinni a gondolkodást ahhoz, hogy beugorjon egy-két gyerekkori eszement, veszélyes, vagy egyszerűen undorító játék/időtöltés. Ezek nagyrészt akkor jó ötletnek tűntek, ma visszanézve kevesebb toleranciát tanúsítanánk a mi gyerekeink felé hasonló esetekben.


Mindenesetre nyugodjunk meg: mi is felnőttünk valahogy, nem lettünk lelki nyomorékok a cikkünkben összegyűjtött egy „szaftos sztori” átélése kapcsán sem. A legbetegebb gyerekkori csínyekből mazsoláztunk.

Gasztrokaland 1. – a színes rágó

Tudták-e, például, kedves szülők, hogy a 80-as évek színpompás gyerekkora micsoda táptalaja volt a színes rágóknak? Persze biztos volt bolt, ahol színes mázú golyórágót is lehetett kapni, mindenesetre voltak, akik extra színezékre vágytak, és a színes grafitceruza hegyét rágták a rágóhoz… Szép színes lett, ami kárpótolt – ezek szerint – a grafit-mellékízért.

Gasztrokaland 2. – a rómaiak is megirigyelnék

A híres-hírhedt római kori mártásrecept, ami a halbelsőség napon rohasztásából majd fűszerezéséből áll, lényegében gond nélkül feltálalható ahhoz, amivel nyolcéves kisfiúk (leendő Michelin-csillag birtokosai) kísérleteztek az otthoni műhely előtt. A recept: végy egy halott kismadarat (már eleve halottat! Tavasszal a fészekből kihullva sajnos sokan jutnak erre a sorsra), tűzd nyársra és pirítsd ízlés szerint a gyufaszálakból rakott hatalmas tűzön. Tálaláshoz lapulevelet ajánlunk.

Wacky races – ami belefér!

Az unalmas nyári szünet távirányítós kisautók hiányában feldobható a csodálatos bogárversennyel! Ez nem is olyan vészes a sült fiókához képest, hiszen mindenki él és virul, de hogy a startdobozba összeszedett csigák, szarvasbogarak, futrinkák, katicák, cserebogarak és hernyók, a ragtapasszal, filccel, vagy más módon rájuk eszkábált rajtszámjaikkal hogyan léptek meg a mezőnyből és mikorra foszlott le róluk a rajtszám… Egy biztos, ilyen akcióknál figyeljünk, hogy a pályának legyen oldala, így garantált a rajt-cél távolság. Így is lesznek delikvensek, akik – szabálytalanul – légi úton próbálnak előnyre szert tenni.

Egértanya – no comment

Egy hatéves kisfiú jó állattartói ismeretekről tett tanúbizonyságot, amikor összegyűjtötte a vidéki házuk táján lakó egereket, hogy bentlakásos intézményt csináljon nekik a mosókonyhából. A beiskolázás két lépcsős volt: először csak beetette őket, hogy előcsalja őket a helyükről, majd hetek múlva szisztematikusan elkapta őket és a – megfelelő étel- és italkínálattal ellátott – kanapé ágyneműtartójába integrálta a 25 fős osztályt. Hogy örült anyu, amikor megtalálta!

Égetnivaló sajtimádó gyerekek

Nem olcsó mulatság a nagylukú sajttal játszani, főleg, ha a 80-as évek elejét írjuk! A hajszálvékony szeletre szelt Emmentaler viszont tökéletesen alkalmasnak bizonyult, hogy kislányok talpbetét-formájúra vágják-rágják, majd azt, egy óvatlan pillanatban a zsörtölődő nagyi házimamuszában, a valódi talpbetét alá rejtsék. Hogy milyen hatása volt ennek a régi, negyven fokos nyarakon, csak találgatni lehet…