Haldoklik a magyar animáció

Többek között e miatt is rendeznek Családi Filmfesztivált november 11-13. között Budapesten, ahol az elmúlt évek legsikeresebb 3D-s animációs alkotásai mellett a szülők egykori kedvenc meséit, mesefiguráit is megmutathatják gyermekeiknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 06. szabo.daniel

Többek között e miatt is rendeznek Családi Filmfesztivált november 11-13. között Budapesten, ahol az elmúlt évek legsikeresebb 3D-s animációs alkotásai mellett a szülők egykori kedvenc meséit, mesefiguráit is megmutathatják gyermekeiknek.


Hazai piacra mostanság nem nagyon készülnek animációs filmek, így a fesztivál nem titkolt célja, hogy a fiatal generáció kedvet kapjon kicsit akár a “mesecsinálásra” – mondta lapunk megkeresésére Vidra Orsolya. A szervező tájékoztatása szerint  a magyar animációs filmgyártás hős- és aranykorát idézik meg a Mazsola és Tádé, a Lúdas Matyi és a fösvény Döbrögi, Vuk, Dr. Bubó, Mézga Aladár, Frakk, Lukrécia és Szerénke, Mekk Elek vagy épp Pom-Pom. De Süsü ugyanúgy megelevenedik a mai óvodások, kisiskolásoknak, mint a jelen külföldi szupersztárjai, a Rió színes forgata, Gru szupercuki minyonjai, a L’ecsó vagy a Jégkorszak imádnivalóan sejpítő Sid-je, Wall-E, a szerelmes kisrobot és még nagyon sokan mások.

A szervezők reményei szerint sok kisgyermek életében ez a fesztivál teremtheti meg a lehetőséget az első mozilátogatás élményére – sor kerül majd kifejezetten mama-bababarát, azaz félhomályban, csökkentett hangerő melletti vetítésekre is.

A felső tagozatosokat és középiskolásokat szakmai jellegű előadások, workshopok várják, ahol megismerkedhetnek az animáció-készítés különféle technikáival, trükkjeivel, vágási módszereivel, valamint a szinkron és a filmzene kulisszatitkaival.

Előadást tart, valamint kerekasztal-beszélgetésekben vesz részt Báthory Orsolya, Buda Gábor, Cakó Ferenc, Dezsőffy Rajz Katalin, Ducsai Ábel, Lutter Imre, Papp Kornél, Patrovits Tamás, Scherer Péter, Varga Zoltán, Zányi Tamás és sokan mások.

Az idei fesztivál az éppen november elején mozikba kerülő Tintin kalandjai című animációs film IMAX 3D gálavetítésével zárul, melyre a fesztivál ideje alatt a helyszíni vetélkedőkön lehet belépőt nyerni.
Az eseményre egyébként a halhatatlan mesefigurák alkotói, legendás megszemélyesítői, magyar hangjai is meghívást kaptak, velük együtt ismert művészek olvasnak mesét a gyerekeknek. Többek között Bodrogi Gyula, Cserháti Ágnes, Geszti Péter, Gombos Edina, Kálloy-Molnár Péter, Pogány Judit, Pokorny Lia és Wolf Kati.

Jegyek:
A fesztivált mindenki számára elérhetőbbé teszik a kedvező jegyárak: a vetítésenkénti 750 Ft-os egyéni és 2800 Ft-os családi jegy – a 3D-s filmekre is, valamint a 150 Ft-os szakmai programok belépődíja. A Cinema City Aréna mozipénztár szintjén pedig ingyenesen látogatható programok, koncertek, előadások, kreatív foglalkozások, játszóház, vetélkedők és további meglepetések várják a látogatókat.
Részletes program itt.