Hasznos időbeosztási tippek dolgozó anyukáknak

Amikor gyermeket vállalunk, teljesen felborul az életünk és az időbeosztásunk. Ha reggelente átgondoljuk tennivalóinkat, még nem vagyunk biztosak benne, hogy az elkövetkezendő 12 óra elég lesz azok elvégzésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 12. Paulik András

Amikor gyermeket vállalunk, teljesen felborul az életünk és az időbeosztásunk. Ha reggelente átgondoljuk tennivalóinkat, még nem vagyunk biztosak benne, hogy az elkövetkezendő 12 óra elég lesz azok elvégzésére.


Emiatt gyakran érezzük úgy, nem bírjuk koordinálni az eseményeket, pedig a nap végére általában minden összeáll. Néhány hasznos ötlettel könnyebb lehet.

A baba születése után teljesen természetes, hogy az első fél évben szinte csak vele foglalkozunk. De miután a gyerekünk egyre nyitottabb a világra, nekünk sem szabad bezárkóznunk, és napi 24 órában csemeténken lógnunk. Időben át kell gondolnunk, mi lesz korábbi munkahelyünkkel, és igenis meg kell terveznünk a jövőnket. Persze a mai világban nehéz évekre előre gondolkozni, de ha valamilyen szakképzésre jelentkeznénk, illetve nyelvet szeretnénk tanulni, időben fel kell készülnünk lelkileg is. Gyerek mellett nem könnyű tanulni, munka és gyerek mellett pedig még nehezebb.

Ha tehát a gyermek – táplálkozási igényeinek változásával – már nem csak hozzánk kötődik, akkor nyugodtan rábízhatjuk a nagymamájára, az apukájára, és egy-egy nyelvtanfolyamon, átképzésen részt vehetünk. Nehéz visszaülni a padba, de megéri, és nem kell aggódni, a gyereknek sem lesz semmi baja, ha néha pár órára másra bízzuk őt. Sőt, az óvoda megkezdésekor drasztikus elszakadás sem következik be, hiszen anya és gyermek folyamatosan válnak le egymásról.

A jó szervezés

Egy háztartásban rengeteg teendő akad, és valamelyik gyereknek mindig van valami kívánsága. Azonban ne felejtsük el: sok minden szokás kérdése. Ha a gyerekek már nagyobbacskák, igenis meg kell tanulniuk: amikor anya dolgozik, akkor egy kicsit halkabban kell játszani, és nem dől össze a világ, ha az üres tányért elpakolják maguk után az asztalról. Meg kell tanítanunk a gyereknek, hogy családban élni olyan, mint egy jó csapatjáték: mindenki segíti a másikat.