Hét tipp a pocsék frizura ellen

A tudósok szerint tényleg rányomja a bélyegét a napunkra, ha nem áll jól a hajunk reggel, kész szerencse, hogy ez pár egyszerű módszerrel elkerülhető. A göndör hajat kézkrémmel lehet megmenteni, a lelapultat egy kis masszázzsal, a kócosságot pedig selyem- vagy szaténpárnával. Legrosszabb esetben pedig még mindig előkaphatjuk a sapkát vagy fejkendőt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 07. bencze.aron

A tudósok szerint tényleg rányomja a bélyegét a napunkra, ha nem áll jól a hajunk reggel, kész szerencse, hogy ez pár egyszerű módszerrel elkerülhető. A göndör hajat kézkrémmel lehet megmenteni, a lelapultat egy kis masszázzsal, a kócosságot pedig selyem- vagy szaténpárnával. Legrosszabb esetben pedig még mindig előkaphatjuk a sapkát vagy fejkendőt.


Dr. Marianne LaFrance amerikai genderkutató és pszichológia-professzor pár évvel ezelőtt hiánypótló felfedezést tett: megállapította, nem légből kapott fogalom a „bad hair day”. A pocsék frizura valóban tönkreteheti a napunkat, mert a tökéletlen külsőnk miatt nem vagyunk olyan magabiztosak, kritikusabban szemléljük magunkat. Nemrég ugyanarra a következtetésre jutott Vivian Diller is, aki szintén pszichológiával foglalkozik. „Az, hogy hogyan érezzük magunkat, befolyásolja a külsőnket, és ez fordítva is igaz. És bár szeretnénk azt hinni, hogy valójában a belső értékek számítanak, a tudományos bizonyítékok és a hétköznapi tapasztalatok azt igazolják, hogy ez sajnos nem egészen igaz.”

Vivian Diller a cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy a frizura már az ókorban is nagyon fontos volt, egy jó paróka például igazi státuszszimbólumnak számított a görögöknél és a rómaiaknál. Másrészt a haj keretezi az arcunkat, az érzelmeink fő kifejezőjét, és ha valakivel találkozunk, akkor általában ezt a régiót figyeljük meg elsőként, és igen fontos az első benyomás szempontjából. A kellően dús és szép haj harmadrészt a jó egészség, a fiatalság jele, a nőknél pedig az érzékiséggel, a szexualitással is összekapcsolják. A frizura, a haj pedig az egyik legkönnyebben megváltoztatható tulajdonságunk, melynek kontrollja önbizalmat ad, és ezzel vissza is tértünk ahhoz az alapgondolathoz, amit már dr. Marianne LaFrance is megfogalmazott.

1. Fogd már fel!

De mégis mit tehetünk akkor, ha reggel azzal kell szembesülnünk, hogy a hajunk nem túl közreműködő, vagyis lehet, hogy az egész napunk el lesz szúrva?  Ha hosszabb hajunk van, akkor viszonylag egyszerű a megoldás, copfba kell fogni a rakoncátlan tincseket, de egy laza konty is megteszi. Ha pedig rövid a hajunk, egy adag zselé vagy más hajformázó mindig jó szolgálatot tesz, legrosszabb esetben még mindig marad a lenyalt frizura, ami nem annyira ciki, mint elsőre gondolnánk, Emma Watson és Rihanna is alkalmazta már ezt a módszert.

2. Trükközz a kiegészítőkkel!

Szerencsére újra divatba jöttek a hajpántok, amikkel többé-kevésbé kordában is tarthatóak megvadult tincsek és frufruk, és talán inkább a frizuránk díszére figyelnek az emberek, nem pedig a hajunk általános állapotára. Ez egyébként bármilyen más látványos kiegészítővel elérhető, de azért ügyeljünk arra, hogy ne essünk túlzásokba: a sapka, a kalap és a fejkendő inkább csak kültéren működik.

3. Selymet a fej alá!

Ha élettelennek és laposnak tűnik a hajunk, akkor érdemes tisztító sampont használni, ami biztosan eltávolítja a korábban használt szerek maradványait. Ha tehetjük, akkor inkább még este mossunk hajat, így reggel könnyebb dolgunk lesz, és lehetőleg szatén vagy selyempárnán aludjunk, mert sokkal kíméletesebb felület, mint a pamut. Linda Buttle szerint érdemes az utolsó öblítést hideg csap- vagy ásványvízzel végezni. Herman Ho, a Headmasters művészeti igazgatója szerint a lapos hajnak az is jót tesz, ha egy kicsit megmasszírozzuk a fejbőrünket, a hajtöveink biztosan nagyon hálásak lesznek. Vagy nem, de azért egy próbát megér.