Heves zivatarok és jég várható!

Hétfőn hidegfront vonul át a Kárpát-medencén. Fejfájás, migrén, szédülés sokaknál jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, így a közlekedésben résztvevők fokozottan figyeljenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. bencze.aron

Hétfőn hidegfront vonul át a Kárpát-medencén. Fejfájás, migrén, szédülés sokaknál jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, így a közlekedésben résztvevők fokozottan figyeljenek.


Citromsárga figyelmeztetés van érvényben az ország déli részén, mert heves zivatarokra van kilátás. A met.hu közlése szerint a délkeleti, déli határ közelében kis valószínűséggel egy-egy zivatart viharos szél (60-90 km/h) és 1-2 cm körüli jégeső is kísérhet.

Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, délen, délkeleten lehetnek hosszabb ideig tartó felszakadozások, de északnyugaton, északon sokáig borult maradhat az ég. Határozott felhőzet-csökkenés csak délutántól várható. Többfelé alakul ki eső, zápor, délen, délkeleten néhol zivatar is előfordulhat. Ma a Tiszántúlon gyenge vagy mérsékelt északkeleti szél várható, másutt időnként megélénkülő déli szél lesz a jellemző. Keddre mindenütt északira, északnyugatira fordul a szél, és többször meg is erősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 23, 28 fok között, északon, északnyugaton 20 fok közelében valószínű.

Orvosmeteorológia

Hétfőn hidegfront vonul át a Kárpát-medencén északnyugat felől. Fejfájás, migrén, szédülés is sokaknál jelentkezhet. A reakcióidő megnyúlhat, így a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A szülések akár korábban is megindulhatnak. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. Az ízületi, illetve a reumatikus fájdalmak erősödhetnek. Számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel; a legtöbb felhő, és elszórtan zápor szerdán, csütörtökön valószínű. Jelentős mennyiségű csapadékra az ország területén nem számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 10, 16, időszak végén 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 22, 26 fokról 26, 32 fok közé emelkedik.