Hideg fejjel

Talán mindannyiunkban megmarad az a tárgyilagos arc, az a nyugodt hang, mely tavaly év elején bejelentette: amputáltatja a lábát, hogy folytathassa a hegymászást. Erőss Zsolt, a „Hópárduc” súlyos balesetet követően állt talpra, és ha soha nem is mutatta, azért nagyon nehéz időszakon van túl. Többek között erről is szól az utóbbi közel két év történéseit bemutató dokumentumfilm.Már vetítik a mozik A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilmet, mely Erőss Zsolt emberfeletti felépülését örökíti meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. szabo.daniel

Talán mindannyiunkban megmarad az a tárgyilagos arc, az a nyugodt hang, mely tavaly év elején bejelentette: amputáltatja a lábát, hogy folytathassa a hegymászást. Erőss Zsolt, a „Hópárduc” súlyos balesetet követően állt talpra, és ha soha nem is mutatta, azért nagyon nehéz időszakon van túl. Többek között erről is szól az utóbbi közel két év történéseit bemutató dokumentumfilm.
Már vetítik a mozik A Hópárduc talpra áll című dokumentumfilmet, mely Erőss Zsolt emberfeletti felépülését örökíti meg.


A Kollmann András rendezte alkotás végigkíséri a Hópárduc felépülését az első kórházi járáskísérletektől kezdve egészen az expedícióig, hogy bemutassa azt a hihetetlen küzdelmet, amivel  a Mount Everestet elsőként meghódító magyar hegymászó vissza szeretne térni a hegyek világába, és újra teljes életet élni.

Mint emlékezetes, Erőss Zsolt még 2010 januárjában szenvedett csaknem végzetes balesetet a Magas-Tátrában, amikor egy lavina elsodorta. Lábán olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok szerint nem mászhatott volna többet, hacsak nem amputációt követően, műlábbal. A sportoló ekkor döntött úgy, hogy inkább választja a beavatkozást, mint a kétséges felépülést.
2010 márciusában már sikerült talpra állnia protézissel, júniusban pedig már a hegymászáshoz is visszatért. Ősszel részt vett a Cho-Oyu expedícióban, ahol 7100 méterig jutott, majd 2011 tavaszán ott volt a “magyarok a világ nyolcezresein”-sorozat expedícióján, ahol a Lhoce 8516 méteres csúcsára kapaszkodott fel.

Nagyjából ennyi az a „szerény” teljesítmény, melyet rövid idő alatt letett az asztalra, ezt az időszakot örökíti meg a négy országban – Nepál, Kína, Ausztria és Magyarország – 18 hónapon át forgatott dokumentumfilm. No meg azt a gigászi küzdelmet, melyet a rehabilitáció jelentett, amelyről soha nem teherként beszélt, hanem pusztán edzésként.

Lapunknak idén júliusban adott interjújában mindezt igen egyszerűen magyarázta. Mint mondta, sosem állította, hogy könnyű feldolgozni egy ilyen traumát, (…) de – fogalmazott – „Végülis az embernek tudnia kell életcélokat találni különböző szinteken. A hegymászás egy nagyon szép hobbi, ami általában úgy működik, hogy az embernek van egy polgári megélhetése. Ez más hobbiknál is így van, legyen az másik sport vagy utazás, bármi. Én ettől alig különbözök. Abban talán, hogy még jobban el tudtam mélyülni a hegymászásban, eredményeket is értem el, ez pedig tovább növelte a motivációmat. Valójában én önmagam számára hozom létre ezeket, gyönyörű feladatok, szeretek ezeknek megfelelni és boldoggá tesznek. Az egy plusz a dologban, hogy van egy kis társadalmi küldetésem is: tettekkel harcolok az eltunyult életforma ellen, ami Magyarországon sajnos nagyon nagy divat. A többség azt gondolja hogy a passzív élet a biztos élet, a TV előtt nem érhet baj. Óriásit tévednek, az ilyenekkel van tele a kórház, nem a sportolókkal. Az ilyen életet élők igen súlyos társadalmi problémákat okoznak, hiszen sokat betegeskednek és feltehetően jóval több pénzébe kerülnek majd hosszú távon a társadalomnak, mint a magamfajták. Nem beszélve arról,hogy nagyon sokan közülük boldogtalanok.”

Erőss Zsolt nem boldogtalan, sőt, a mozin az látszik, hogy egyre boldogabb.

***
A Hópárduc talpra áll
A dokumentumfilm október 6-tól látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán.
Stúdió: Borbálafilm

Leírás    
Élhet-e az ember fél lábbal is teljes életet? 2010. január 2-án Erőss Zsolt, a legeredményesebb magyar hegymászó lavinabalesetet szenved a Magas-Tátrában, melynek következtében jobb lábát amputálni kell. Zsolt már a kórházi ágyán elhatározza, hogy szeptemberben ismét nekivág a Himalájának, hogy egy újabb 8000 méter fölötti csúcsot meghódítson. A stáb végigkíséri Zsolt felépülését az első kórházi járáskísérletektől kezdve egészen az expedícióig, hogy bemutassa azt az emberfeletti küzdelmet, amivel Zsolt vissza szeretne térni a hegyek világába, és újra teljes életet élni.

Főszerepben: Erőss Zsolt
Készítették: Kollmann András (rendező), Tősér Ádám (producer), Mihályfy Borbála (co-producer), Gulyás István (co-producer), Kiss Gábor (operatőr), Tóth Zsolt (operatőr), Balázs Gábor (hangmérnök), Batka Annamária (vágó), Győri Márk (colorist)

A film trailere: