Hogy kerül a Mikulás egy kenguru hátára?

Fagyapó és Hópelyhecske, Tomte és Bock, a házimanók, Befana, a jóságos boszorkány. Ha neked sem ismerősek ezek a nevek, ne ijedj meg. A karácsony a keresztény kultúrkör meghatározó ünnepe, azonban az egyes országokban eltérő hagyományok kapcsolódnak hozzá. Ünnepi körkép a Családhálón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 17. szabo.daniel

Fagyapó és Hópelyhecske, Tomte és Bock, a házimanók, Befana, a jóságos boszorkány. Ha neked sem ismerősek ezek a nevek, ne ijedj meg. A karácsony a keresztény kultúrkör meghatározó ünnepe, azonban az egyes országokban eltérő hagyományok kapcsolódnak hozzá. Ünnepi körkép a Családhálón.


A keresztények karácsony napján ünneplik Jézus Krisztus születését, melynek december 25-i időpontja a negyedik századtól került a naptárakba, valószínűleg a korabeli pogány ünnepek hatására. Ezen a napon szépen díszített karácsonyfát állítunk, és körbeülve azt, megajándékozzuk szeretteinket.

Azonban nem mindenhol ünnepelnek így a világban. Néhol a politikai berendezkedés, máshol a helyi mese- és mondavilág befolyásolta a karácsonyi készülődés és ajándékozás kultúráját. A Családháló górcső alá vette a legkülönösebb szokásokat.

Oroszország
A kommunizmus évtizedei alatt a Szovjetunióban tilos volt a keresztény szokások gyakorlása, de a gyerekek így sem maradtak ajándék nélkül. Bár a kilencvenes évektől a karácsony már egyházi-vallási jelleget öltött, azonban a rendszerváltozás előtt ajándékozó, kékruhás Fagyapó és segítője, Hópelyhecske alakja a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek. Erre utal az is, hogy az orosz gyerekek az ajándék mellé kapnak egy darab fekete kenyeret is, amit egykor a mesebeli szegény Bábuska az utolsó marék lisztjéből sütött a Napkeleti Bölcseknek, hogy vigyék el Betlehembe a Kisjézusnak. Egyben ez emlékezteti őket a böjt időszakára is.
Az ortodox családokban a karácsonyi ünnepség az esthajnalcsillag felbukkanásával veszi kezdetét. A család tagjai együtt figyelik megérkezését, ugyanis a hiedelem szerint ez a csillag vezette a bölcseket Máriához.

Anglia
Angliában a gyerekek a felakasztott zoknijukban keresik karácsony reggelén az ajándékokat. Szokás még fagyöngyöt függeszteni az ajtókra, aki pedig alatta áll, azt szabadon megcsókolhatják. Hagyományosan délután mond beszédet a televízióban a királynő, ezt követően pedig általában pulyka és karácsonyi puding kerül az ünnepi asztalra.

Lengyelország
Karácsonykor a lengyelek részt vesznek az éjféli misén. Az ünnepi asztalnál a családfő oplateket, vékony ostyát tör kis darabokra, és szétosztja a családnak. Az oplateket Jézus születésével kapcsolatos jelenetek díszítik.

Mexikó
A mexikói karácsony szintén eltér hazánk szokásaitól. A már már fiesztára hasonlító ünnep december 16-tól 25-ig tart. A gyerekek egy betlehemezéshez hasonló hagyományt ápolnak: Máriának és Józsefnek öltözve járnak házról-házra, hogy szállást kérjenek a kisdednek. Amikor kinyílik a kapu, elkezdik a „Piñata”-t keresni, ami egy hatalmas, csillag formájú doboz, arany-, ezüstpapírral fedve, tele csokoládéval, cukorral, szárított gyümölccsel, amit mindenki megpróbál leverni. Ha eltörik a „Piñata”, és legyőzetik a gonosz, kezdetét veszi az örömünnep, zenével, tánccal, lakomával.

Spanyolország
Latinosan temperamentumos a spanyol karácsony. Az emberek táncolnak, énekelnek az utcákon az éjféli mise után. A templomokban és az otthonokban is állítanak betlehemet, amelyet nacimientónak hívnak. Január 5-én a gyerekek kirakják cipőiket a balkonra vagy az ablak közelébe, hogy másnap, vízkeresztkor a napkeleti bölcsek abba tehessék apró ajándékaikat.

Olaszország
Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást és ajándékot sem decemberben kapnak. A gondosan kikészített zoknikba vízkeresztkor, január 6-ára virradóra hozza Befana, a jóságos boszorkány az ajándékot a jóknak, vagy egy széndarabot a rosszaknak. A kerszténység előtt keletlezett népszokás az évezredek során is képes volt fennmaradni és katolikus volta ellenére épült be a családi ünnepek közé Olaszországban.

Ausztrália
Míg nálunk jellemzően a hideggel kötjük össze az ünnepet és epekedve várjuk az első hópelyhek megjelenését, fehér karácsonyban reménykedve, addig az Ausztrál kontinensen rövidnadrágban és nem ritkán a strandon ünnepelnek az emberek. Ezt az apróságot leszámítva a karácsony nem nagyon különbözik az angolszász országok hagyományaitól, hiszen karácsonyi dalokat énekelve vágják fel az ünnepi asztalnál a pulykát. Az pedig valószínűleg nem lep senkit, hogy Ausztráliában a Mikulás kengurun közlekedik.

Svédország
Tagadhatatlanul a svédek ápolják az egyik legkülönösebb szokást. Már két nappal karácsony előtt felállítják a karácsonyfát, ám náluk Tomte és Bock gondoskodik az ajándékozásról…vagy a büntetésről. Tomte eredendően egy szürke házimanó volt, aki Bockkal, egy kecskével járja végig a házakat. Ahol mindent rendben találnak, ott apró ajándékokat hagynak, ám ahol rendetlenség, piszok és verekedés várja őket, ott a kecske a következő évben kedvére tör, zúz majd. Van azonban ellenük egy kiváló védekezési mód: ha ugyanis egy tál rizskását helyeznek el a padláson, azzal a manók csillapítani tudják az éhségüket, és máris barátságosabbak lesznek az emberekkel.