Hogyan lehet túlélni a családi karácsonyt?

A Karácsony a szeretet ünnepe. Tudják, az, amelyiken a családtagok általában már kora délután ordibálnak és halálosan összevesznek egymással. Vajon meg lehet-e úszni az év legnagyobb ünnepét könnyek és kiabálás nélkül?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 14. szabo.daniel

A Karácsony a szeretet ünnepe. Tudják, az, amelyiken a családtagok általában már kora délután ordibálnak és halálosan összevesznek egymással. Vajon meg lehet-e úszni az év legnagyobb ünnepét könnyek és kiabálás nélkül?


A feszültség általában már hetekkel az esemény előtt megkezdődik, mértéke pedig egyenesen arányos a karácsonyestére meghívott résztvevők számával és életkorával.

A számukkal azért – és ez tulajdonképp logikus is –, mert minél több a meghívott, annál több a figyelembe veendő igények száma. A korukkal pedig azért, mert minél idősebb valaki, annál több dolog van, amiből ő aztán nem enged. Sajnálom, de ez van – néha még magamon is észreveszem.

Nézzük meg, általában hogyan alakul egy nagyobb család karácsony esti programja.

Az egyik rokon korábban érkezne, mint ami a meghirdetett időpont volt, mert nem szívesen eszik hat után, és korai fekvéshez van szokva. A másik éppen ellenkezőleg, kizárja, hogy bármilyen program kezdetét vegye este 7 előtt, és értsük meg, lehetetlen, hogy odaérjenek korábban.

Ha mégis sikerült megegyezni az érkezés időpontját illetőleg, néhány pillanatig úgy tűnhet, hogy a házigazda fellélegezhet. A menü nem lehet gond, hiszen minden meghívott családtag örömmel vállalta, hogy készít valamit, hozzájárulva a vacsora sikeréhez.

Csakhogy hamar kiderül, hogy hárman is úgy érzik, hogy az ő beiglijük a legjobb, és személyes sértésnek vennék, ha másmilyen édességet kellene készíteniük. Mária néni és János bácsi ebben az évben főételként egy nagy pulyka megsütésével szeretnének kísérletezni, mivel beleuntak, hogy minden évben töltött káposzta van. Laci bácsi a kocsonyakészítésben mester, viszont számára a töltött káposzta nélkülözhetetlen hozzávalója a karácsonyestnek. Kati néni hasonlóan érez a hallal kapcsolatban, ezért mindenképpen halászlét szeretne készíteni, csakhogy Mária néni és János bácsi, valamint Öcsi nem esznek halat. A házigazda igazi ínyenc az italválasztás terén, ezért már egy hónappal karácsony előtt azt tervezgeti, hogy milyen italkülönlegességekkel kínálja a vendégeket. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy Laci bácsinak sajnos gondjai vannak a mértéktartás terén, ezért a legtanácsosabb, ha a többi 11 vendég sutyiban iszogat, amikor ő nem látja.