Hol kopog a Mikulás és mi van a puttonyban?

Talán már el is felejtettük gyerekkorunk izgatott várakozását: vajon mit rejt majd idén szépen megtisztított csizmánk? S ha még át is villan az agyunkon, hogy hajdan egy banán is óriási meglepetésnek számított az ünnepi csomagban, vajon gondolunk-e még az adakozó püspökre, miközben lelkesen rójuk az üzleteket a tökéletes csokimikulásra vadászva?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 29. czefernek.lena

Talán már el is felejtettük gyerekkorunk izgatott várakozását: vajon mit rejt majd idén szépen megtisztított csizmánk? S ha még át is villan az agyunkon, hogy hajdan egy banán is óriási meglepetésnek számított az ünnepi csomagban, vajon gondolunk-e még az adakozó püspökre, miközben lelkesen rójuk az üzleteket a tökéletes csokimikulásra vadászva?


Hol kopog a Mikulás?

Ki ne emlékezne rá, milyen nagy izgalommal vártuk a másnap reggelt: vajon mi kerül előző este gondosan megtisztított csizmánkba? Kapunk virgácsot? Nagyobb lesz, mint a csokimikulás? Vagy esetleg idén is hatalmas, finomságokból összepakolt zacskókkal érkezik a fehér szakállú? A cipőtisztítás aztán szépen, lassan kiment a divatból. Ahogy cseperedtünk, egyre kevesebb ingerenciánk maradt a rituális házimunkára, s szép lassan azt is megszoktuk, hogy nem az ablakból kopog a jó öreg püspök, hanem az asztalra kikészített mikuláscsomagokban vár minket a jól megérdemelt meglepetés. Esetleg a kandallóra fellógatott zokniban, ahogy azt amerikai filmekben láthatjuk.

Télapó puttonya

Azt viszont talán még a jó öreg Télapó sem gondolta volna, hogy Szent Miklós adományaiból jól eladható árucikk válik, s lassan a karácsonyi őrülethez hasonló forgatag veszi körül a fehér szakállas uriembert. A krampuszok és virgácsok szépen lassan elmaradnak, s a fogyasztói társadalom Mikulása már minden gyereknek csak jól megérdemelt ajándékot ad, attól függetlenül, jó volt-e idén az illető. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt főleg mogyorót, diót, almát és narancsot rejtett a Télapó puttonya, s mivel déligyümölcsökkel sem volt roskadásig telve minden nagyáruház, egy-egy banán már kuriózumnak számított a csomagban.

Konzum szaloncukor és előre összeállított mikuláscsomag

Aztán jöttek a nyolcvanas évek, mikor a konzum szaloncukor kincset érő csomagolása mellett megjelentek az előre összeállított ajándékcsomagok: nagyinak csak le kellett emelni az üzlet polcáról, s az unoka már kapta is a mogyoróval, tejbevonó-masszás csokimikivel, mandarinnal és betűcsokival megrakott puttonyt, amelyben még hébe-hóba előfordult egy-egy virgács is. Vidáman számolgattuk, vajon a Mikulás iskolanapra esik-e, mert akkor a menzán is kapunk figurát, s ha szüleinktől és a nagybácsitól is jött még egy-egy, akkor az bőven elég volt anyunkak a karácsonyi süti csokimázára is.

A “valódi” Mikulás története

Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel. Szent Miklós fenti legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án.

Mit hozhat még a Mikulás?

És hogy van esély rá, hogy gyermekeinknek átadjuk a télapósított szentről szóló legenda valódi üzenetét? Attól függ, mi kerül a mi puttonyunkba. Ha nem értékben mérjük az ajándékot, hanem az adás örömét tartjuk szem előtt. Ha az utolsó pillanatban már nem rohangálunk a vásári forgatagban a tökéletes mikuláscsomag és csokifigura után kutatva, netán elkeseredetten keresgélve a városban megmaradt utolsó adventi kalendáriumot, hanem veszünk egy csomag narancsot, szúrunk bele néhány szegfűszeget, sütünk egy kis gesztenyét, és a téli finomságokat majszolva felolvasunk egy kedves téli mesét a gyerekünknek arról, milyen végtelenül gazdagok vagyunk mi, akiket családi körben ér a jóságos Mikulás adománya.