Hozzám jössz feleségül?

A nyár nemcsak a pihenés, és kikapcsolódás évszaka, a legtöbb esküvőt is ekkor tartják. Minden megvan ahhoz, hogy egy emlékezetes nappal vegye kezdetét az életen át tartó kapcsolat. De mi is kell egy jó esküvőhöz? Erre keressük a válaszokat most induló sorozatunkban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 18. gergő

A nyár nemcsak a pihenés, és kikapcsolódás évszaka, a legtöbb esküvőt ekkor tartják. Minden megvan ahhoz, hogy egy emlékezetes nappal vegye kezdetét az életen át tartó kapcsolat. De mi is kell egy jó esküvőhöz? Erre keressük a válaszokat most induló sorozatunkban.


Az első rész inkább a férfiaknak szól, bár a hölgyek sincsenek kizárva, örülünk, ha tanácsaikkal segítik az egyik nagy elhatározásunkat.

Eljegyzés

Először is kell egy férfi és egy nő. A kor nem számít, a fő, hogy legyenek nagykorúak, bár különleges esetekben már előtte is lehet házasodni, de csak szülői beleegyezéssel.

Miután megvan a szerelmespár, és úgy érzi a férfi, (vagy esetleg a nő) hogy megtalálta az igazit, akivel egy életen át tudna együtt élni, na akkor eljött az ideje az eljegyzésnek. Persze nem szabad elsietni a dolgokat! Jó, ha már hosszabb ideje érzi ezt a kérő, bár ez ember függő, van aki egy hónap után pontot akar tenni kapcsolatuk első részére. Ha jól átgondoltuk a dolgot, és úgy érezzük, hogy kiválasztottunk is hasonlóképpen érez irántunk, akkor érdemes elkezdeni gondolkodni, hogy hogyan is legyen a lánykérés.

Ekkor van szükség egy gyűrűre.

Már a középkorban kezdődött ez a szép szokás, ahol a férfiak hűségük jeléül adtak gyűrűt kiválasztottjuknak. A 15-16. századtól kezdve az ikergyűrű volt a divat, ami azt jelentette, hogy a férfi és a nő is viselt egy-egy gyűrűt, majd az esküvő napja után a feleség hordta egybeillesztve mindkettőt. Ekkoriban vált divattá a gyémánt is, ami az örök szerelem szimbóluma volt. Van, aki párjával együtt választja ki a gyűrűket, amit az esküvőig a bal kezükön hordanak, majd utána átkerül a jobb gyűrűsujjra.

A gyűrű kiválasztása kemény feladat. Ne azt nézzük, hogy elsősorban nekünk melyik tetszik, inkább a lány stílusához illőt válasszunk. Szokás az amerikai filmekben is látott egy nagyköves gyűrűt venni, de manapság már szinte mindegyik divatos. Ha nem tudjuk, hogy mekkora méretű kedvesünk ujja, akkor sem kell pánikba esni, hisz a legtöbb helyen díjmentesen méretre igazítják a gyűrűket.

Leánykérés

Hogy is kezdjünk a leánykéréshez? Ez az egyik legnehezebb kérdés. A gyűrűt leendő menyaszonyunk ízléséhez válassszuk, de az se baj, ha olyat veszünk ami nekünk tetszik, hiszen ezzel egy darabot adhatunk magunkból.

Mindenki azt szeretné, hogy övé legyen a legeredetibb, legszebb lánykérés. De vigyáznunk kell, hogy nehogy átmenjen giccsbe.

A hagyományok szerint, a fiú először megkéri a lány kezét annak apjától, és csak ezután adja oda kiválasztottjának a gyűrűt. Ezután következik a jegyben járás, ami körülbelül egy éven keresztül tart. Ez után következik a várva várt nap, az esküvő. Ezt az egy évet amolyan próbaidőnek is lehet nevezni.

Aki a hagyományos módon szeretné megkérni barátnője kezét, az mindenképpen vigyen virágot élete értelmének, és annak anyukájának is. A menyasszonynak szánt csokor ne legyen nagy, mert kisebbnek kell lennie, mint az esküvői csokor. Ilyenkor általában szokás a megvendégelés is. Illik előre szólni a szülőknek, hogy össze tudják hívni a rokonokat, barátokat, és időben fel tudjanak készülni. A vőlegény a saját édesanyjának is ad ilyenkor virágot, és köszönti őt.

Ha viszont valami különlegeset szeretnénk csinálni, akkor manapság már szinte mindent el lehet érni, csak a pénztárca szab határt. Ha biztosak vagyunk abban, hogy igenlő választ kapunk, akkor akár közönség előtt is megkérhetjük párunk kezét, de ha kicsi félelem is van bennünk, akkor inkább csak kettesbe történjen meg a nagy dolog.

Így tehát ha megvan a gyűrű, és kitaláltuk, hogy milyen módon kérjük meg kiválasztottunk kezét, akkor nincs más hátra, mint összeszedni minden bátorságunkat, és megkérni a kezét.

Sok sikert kívánunk!