Hupikék törpikék – Nem csak játék, de mese

Agressziómentes, ugyanakkor pörgős és szórakoztató egész estét mesével tértek vissza a két és fél alma magasságú Hupikék törpikék a mozivászonra. Hiányérzetünk mindössze a 3D-s szemüveg megvásárlása után merülhet fel jogosan: rendkívül kevés az a jelenet, ahol valóban szükségünk van a kellékre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 21. szabo.daniel

Agressziómentes, ugyanakkor pörgős és szórakoztató egész estét mesével tértek vissza a két és fél alma magasságú Hupikék törpikék a mozivászonra. Hiányérzetünk mindössze a 3D-s szemüveg megvásárlása után merülhet fel jogosan: rendkívül kevés az a jelenet, ahol valóban szükségünk van a kellékre.


Az 1980-es évek egyik legnagyobb sikerű Hanna-Barbara Produkciójaként a mai harmincas generációnak egyik alapmeséje. Óvodákban és iskolákban persze számtalan alkalommal folyt vita arról, vajon hogy is van ez a nemi elosztás törpfalván, hiszen már 6 évesen is feltűnik: 99 törpre jut egyetlen Törpilla. Számomra a mese egyik legnagyobb erénye, hogy ez a több évtizedes polémia végre lezárult, ugyanis kiderült, a szőke kékséget Hókuszpók teremtette azzal a szándékkal, hogy tőrbe csalja olykor idegesítően trallallázó ellenfeleit.

A kérdés nemcsak a 10 év alattiakat késztette gondolkozásra, egy francia politikai elemző tavaly tavasszal például egy egész kötetet szánt a törpök társadalmi berendezkedésének. Véleménye szerint a mese totalitárius, rasszista, antiszemita, náci és sztálinista, valamint nőgyűlölő. Antoine Buéno tovább is megy, a szőke Törpilla az idealizált árja szépség megtestesítője, a főellenség Hókuszpók pedig a görbe orrával egyértelműen a harmincas évek antiszemita karikatúráit idézi.
Eme sokkos agymenés ellenére Hupikék törpikék a július végi amerikai nyitó hétvégén 356 milliót hozott a konyhára, minden idők eddig legjobb animációs film indulását produkálva. Abszolút nem véletlenül! Ahhoz, hogy egész estét történetet lehessen varázsolni a trallállázók életéből a forgatókönyvírók az egyetlen járható utat választották, szemben Aliz Csodaországával vagy a Narnia Krónikákkal, a mesehősöket repítették a való világba.

Az alapkonfliktust ezúttal is Hókuszpók gyomra okozza, aki nem meglepő módon törppörkölt elkészítésével kívánja éhségét csillapítani. A falut azonban sehogy sem találja, mígnem Ügyifogyi egy, azaz tíz ballépésnek köszönhetően el nem vezeti a szent helyre, így nem marad más hátra Okoskáéknak, mint a menekülés egészben a Csodák Barlangjába, ahonnan egy varázskapun keresztül irány New York. A nagyvárosi veszélyek mellett Sziamiaúék is a nyomukban, így másfél óra nyughatatlan hajsza kezdődik, azonban a számtalan fordulat ellenére a happy endhez kétség sem férhet!

A Hupikék törpikék igazodva az eredeti mesék hangulatához maximálisan tartózkodik az agressziótól. Bár a 102 perc teletűzdelt küzdelemmel és meneküléssel, mégis a gyermekek számára elfogadható stílusban és módon van tálalva, így a kicsik minden lelki sérülés nélkül élvezhetik a szórakoztató történetet. Komolyabb színészi teljesítményekről – ahogy egy animációs mese során sosem – természetesen nehéz beszélni, mindenestre Hókupszpók karaktere remekül eltalált, míg a jófiú szerepében játszó „Így jártam anyátokkal” Barney-ja (Neil Patrick Harris) ezúttal boldog családi életet élve hoz némi színt a történetbe. A szórakozás gyereknek és szülőnek egyaránt garantált, hiányérzetet mindössze a 3D adhat, ugyanis néhány jelenetet leszámítva semmilyen pluszt nem adott a meséhez a technika. Mindezt leszámítva érdemes jegyet váltani a Hupikék törpkékre!

 

Hupikék törpikék
(The Smurfs)
színes, magyarul beszélő, amerikai-belga animációs film, 102 perc, 2011
rendező: Raja Gosnell
forgatókönyvíró: Peyo, J. David Stem, David N. Weiss
zeneszerző: Heitor Pereira
operatőr: Phil Meheux
producer: Jordan Kerner
vágó: Sabrina Plisco
szereplő(k):
Neil Patrick Harris (Patrick Winslow)
Jayma Mays (Grace Winslow)
Hank Azaria (Hókuszpók)
szinkronhang:
Zámbori Soma (Patrick Winslow magyar hangja)
Zsigmond Tamara (Grace Winslow magyar hangja)
Csankó Zoltán (Hókuszpók magyar hangja)
Csurka László (Törpapa magyar hangja)
Szinetár Dóra (Törpilla magyar hangja)