Így neveld a gyereked! – 10+3 tipp a kamaszokhoz

Egy apa számára nincs elég késői kor, amikor szívesen hallana arról, hogy a lánya már többet enged a csókolózásnál. Sőt, legszívesebben csőre töltött puskával őriznék szemük fénye szüzességét. A fiúknál némileg más a helyzet, nekik szinte kötelező mihamarabb "komolyan csajozni".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 09. bencze.aron

Egy apa számára nincs elég késői kor, amikor szívesen hallana arról, hogy a lánya már többet enged a csókolózásnál. Sőt, legszívesebben csőre töltött puskával őriznék szemük fénye szüzességét. A fiúknál némileg más a helyzet, nekik szinte kötelező mihamarabb “komolyan csajozni” – olvasható a Borsban.


Persze a szexuális élet megkezdésében kiegyenlítődnek a nemek között az arányok. De mikortól hagyjuk, hogy egymás testével ismerkedjenek? Tiltsunk mindent, vegyük tudomásul, hogy felnőnek a gyerekek, vagy tegyünk úgy, mintha mit sem sejtenénk? Ha valaki tudja a mindig tökéletes megoldást, ossza meg velünk is. Mi csak arra vállalkozhatunk, hogy a kamaszokkal, szülőkkel, középiskolai gondnokokkal, tanárokkal, szórakozóhelyek és gyermekvédelmi szolgálatok munkatársaival, orvosokkal… beszélgettünk a témáról, és néhány dologra felhívjuk a témával kapcsolatban a figyelmet. És kimondjuk, amit ki kell.

Beszélnünk kell!
A tizenévesek szexuális életre való felkészítését nem kezdhetjük a gólyamesével. És még csak azzal sem, hogy a közösülés veszélyeiről beszélünk. Amikor mi voltunk kamaszok, még csak nem is hallottunk például a sextingről. A mai tizenkét-tizenöt éveseknek pedig mintegy 20 százaléka kipróbálta. Hogy mi is a sexting? Az angol “szex” és “texting” szavak összeolvadásából keletkezett. Nem más, mint önmagukról – vagy másokról – készített szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek és videók küldése mobilon vagy e-mailben. De hogyan kerülhetjük el, hogy kamaszunk röhögve, vagy csak legyintve ott hagyjon minket? Mi az, amit érdemes megfogadni a rengeteg jó tanács közül? Az én kedvencem egy tizenéveseknek szóló honlapon olvasható mondat, ami arra szólítja fel a srácokat, hogy beszélgessenek a nemi úton terjedő betegségekről leendő partnerükkel, mielőtt lefeküdnének vele. Hááát…. Ez valaki szerint reális? Ahogy két begerjedt tizenéves a herpesz vírusáról beszélget az ágy felé haladva? Én az idősebb korosztálynál sem tudom elképzelni.

Teljes tiltás
A te korodban nekem még eszembe se jutott! Nem kurvát neveltem! Szobafogság, iskola után azonnal haza jössz! – Ismerős mondatok? Esetleg még egy-két pofon is elcsattant? És, vajon hány évesen érdeklődhet a másik nem iránt? A büntetés, az elítélő hozzáállás vajon elrettenti a testiségtől? Vagy pont ellenkezőleg? Dacból fogja megtenni? Esetleg valakinek a karjaiban épp megértést fog keresni?