II. Erzsébet hatvan éve a trónon – Nézzétek meg!

Anglia elmúlt néhány napjának minden perce II. Erzsébet megkoronázásának hatvanadik évfordulójáról szólt. A Temzén hajóflották úsztak, a Buckingham Palotában hangversenyek követték egymást, a lóversenypályákon Koronázási Kupát rendeztek. Az Egyesült Királyság történetében ez volt a második olyan alkalom, amikor egy uralkodó megkoronázásának Gyémántjubileumát ünnepelték.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 10. Gyarmati Orsolya

Anglia elmúlt néhány napjának minden perce II. Erzsébet megkoronázásának hatvanadik évfordulójáról szólt. A Temzén hajóflották úsztak, a Buckingham Palotában hangversenyek követték egymást, a lóversenypályákon Koronázási Kupát rendeztek.


Erzsébet uralkodása a zavaros, II. világháborút követő időkben kezdődött, amikor a világ hatalmas társadalmi és technológiai változásokon ment keresztül. Az akkor 25 éves Erzsébet hercegnőt apja, VI. György király halála után koronázták uralkodóvá a londoni Westminster Apátságban 1953.  június 2-án. Ez volt az első, televízió által közvetített koronázási ceremónia a világon, amelyet nagyjából húsz millióan nézhettek meg.

Miközben Erzsébet biztos kézzel kormányzott és sok újítást hozott a kissé megporosodott monarchiába, a palota falain belül – azaz a családban – számos nehézséggel kellett szembenéznie. Azt az évet, amelyben Anna hercegnő, András herceg, valamint Károly herceg és Diana elváltak annus horribilisnek, azaz szörnyű évnek bélyegezte egy beszédében. Uralkodásának mélypontja 1997, Diana halálának éve volt. A királynőt széles körben kritizálták, amiért nem volt hajlandó Londonba utazni a haláleset hírére, és amiért vonakodott a nyilvánosság elé állni a tragédiát követően.

2002-ben tartották az Aranyjubileumot a királynő megkoronázásának ötvenedik évfordulóján. Erzsébet beszédében Anglia II. világháború óta bejárt útját foglalta össze.

Az idén megrendezett Gyémántjubileumról ide kattintva láthattok fotósorozatot!