Ipadet a nagyinak!

Videótelefon a vidéken élő nagyszülőkkel? A gyerekről készült tengernyi digitális fénykép megosztása a nagynénivel? A technika fejlődésének hála ma már ezek nem feltétlen jelentenek problémát a család ügyeletes - általában a férj - informatikai megoldóemberének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 25. szabo.daniel

Videótelefon a vidéken élő nagyszülőkkel? A gyerekről készült tengernyi digitális fénykép megosztása a nagynénivel? A technika fejlődésének hála ma már ezek nem feltétlen jelentenek problémát a család ügyeletes – általában a férj – informatikai megoldóemberének.


A számítástechnika sokáig kevesek játékszere volt, de ahogy kezdett egyre tömegessé válni, úgy fordítottak a cégek egyre többet arra, hogy ne csak hosszú munkaórák tanulásra fordításával lehessen használni egy eszközt.

Különösen az időseknek nehéz megbirkózni a számítógéppel, természetesen nem azért, mert megoldhatatlan szellemi kihívást jelent nekik, egész egyszerűen életkoruknál fogva kimaradtak a digitális robbanásból: ez az egész világ nem vált életük részévé, mint a mai fiataloknak, középkorúaknak.

Végigdolgozták, végigtanulták az életüket, joggal várhatják el tehát, hogy a gyártók olyan termékeket kínáljanak nekik, amikhez nem kell hosszú és értelmezhetetlen dokumentációt böngészni, gépek belsejében turkálni.

Hiába remek találmány a videó-chat interneten keresztül, a digitális könyvek vagy az online bankolás, nem fogják széles tömegek igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat, ha több szenvedéssel jár beállítani és használni az elérésükhöz szükséges eszközöket, mint a kényelmi előnyük.

Ezt a felismerést legjobban az Apple építette be az üzletpolitikájába. Az először 2007-ben piacra kerülő iPhone sorozattal a cég forradalmasította a mobiltelefonról alkotott képet. Az iPhone sikerein felbuzdulva pedig 2010-ben bemutatták az iPadot, ami szintén kategóriateremtő termékké vált.

Az idős felhasználóknak a két leghasznosabb újítás a letisztult, könnyen kezelhető, komolyabb tanulás nélkül használható kezelőfelülettel rendelkező szoftver és a jó minőségű érintőképernyő. Az egérhez és a billentyűzethez képest sokkal természetesebben hat, ha ujjainkkal irányítjuk az eszközt. A “multitouch” nevű technológiának köszönhetően pedig akár többujjas mozdulatokat is bevethetünk: például sokkal könnyebb megemészteni egy kezdő felhasználónak, hogy két ujjával “húzza szét” a képet, ha nagyítani akar egy weboldalt, mint hogy üssön be egy billentyűkombinációt.

Jelenleg tehát egy tablet és egy olcsó internetelőfizetés tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha a nagyszülőket, távol élő idős rokonokat szeretnénk bevonni a család digitális életébe.

Az iPadot a hazai kereskedőknél bruttó 140 ezer forinttól vehetjük meg, a drágább verzióknak nagyobb a tárhelyük és/vagy mobilinternet kapcsolatra is képesek. Az iPad hamar követőkre talált, a Google Android nevű rendszerével számos gyártó kínál tabletet. Nagyon széles a kínálat, a nevesincs kínai gyártók termékei akár 20-30 ezer forintért elérhetőek, de érdemesebb egy nevesebb cégtől választani. Az Android alapú tabletek piacát a Samsung vezeti a Galaxy termékcsaládjával, de többek közt a Toshiba, az Asus és a Lenovo is kínál ilyen eszközöket.