Itt a farsang, áll a bál… de mi legyen a gyerek?

Kitört a farsang, minden kisgyerek lázasan töri a fejét, minek öltözzön. Mi is adunk néhány tippet a könnyebb döntés érdekében!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 01. Gyarmati Orsolya

Kitört a farsang, minden kisgyerek lázasan töri a fejét, minek öltözzön. Mi is adunk néhány tippet a könnyebb döntés érdekében!


Otthonkészítős jelmezek

Bár az otthon, saját kezűleg készített jelmezek általában nagyon-nagyon ötletesek, egyet tartsunk szem előtt: amíg a gyerek kicsi (értsd: 8 év alatt) ne azért varrjuk mi magunk a jelmezt, mert annak a gyerek jobban fog örülni, mint ha vesszük, vagy kölcsönözzük. Számára tökéletesen mindegy, honnan származik a ruha, amibe belebújhat, hiszen neki még az a lényeg, hogy egy más ember / lény / mesefigura / karakter bőrében rohangálhat mintegy 2-4 órán át, büntetlenül tömve magába az édességet és a kölyökpezsgőt. Nekik még erről szól a farsang (nekünk is, amúgy, csak mi nem valljuk be…)

Viszont, ha ügyeskezűek vagyunk és szívesen bíbelődünk jelmezkészítéssel, akkor hajrá! Le a kalappal az összes anyuka és apuka előtt, aki erre rászánja az idejét, arról nem beszélve, hogy milyen ötletes és egyéni alkotások készülnek ily módon!

A következő oldalakon találjátok a jelmezeket!

Jöjjön néhány ötlet a kedvenceink közül:

A múmiához semmi mást nem kell tennünk, mint kifosztani a helyi gyógyszertár fásli-készletét és addig tekerni a gyerekre, amíg az el nem tűnik.

Hasonló ehhez a módszerhez az alufóliás tekercselés, amelynek segítségével a gyerekből pillanatok alatt űrhajós vagy robot varázsolható. (Ha tudnák, hogy néhány év múlva ugyanez a “jelmez” farsangon kívül a testtekercselés nevet kapja, és funkcióját tekintve segít megszabadulni némi súlyfeleslegtől…)

Ugyancsak nagyon egyszerű és olcsó lehetőség a hippi: ha feltúrjuk a nagyi szekrényét, biztosan kifordul belőle néhány virágmintás blúz egy-két csőnadrággal. Egy kis átalakítás, egy durva napszemüveg, meg egy Make Love Not War-medál és kész a kis hippi. (Azt azért ne áruljuk el neki, hogy a hippiséghez a vicces öltözködésen kívül milyen tevékenységek kapcsolódtak)

A legókocka készítése elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig nincs másra szükség, mint hat kerek mackósajtos dobozra és egy olyan nagy kartondobozra, aminek rövidebb oldalába vágunk egy fejnyílást, és a gyerek egész felsőtestét eltakarja. (dobozt bármelyik helyi élelmiszerbolt, üzlet ad, mégpedig szívesen!) A dobozt fessük be kékre, zöldre, pirosra, bármilyenre, ragasszuk rá az azonos színűre festett mackósajtos dobozokat (ezek a legó “bütykei”) két oldalán is vágjunk egy-egy lyukat, hogy a gyerek ki tudja dugni a karját. Kész!
 

A bádogemberhez is jól jöhet némi alufólia, bár inkább a szürke póló+szürke cicanadrág-kombinációt javasoljuk. Ezen kívül egy ezüstszínű kartonból pillanatok alatt elkészíthető a bádogember felsőteste, ami gyakorlatilag elöl-hátul egy-egy téglalap, amit pl. összekötözünk két db. spárga segítségével. Barkácsboltokban kapható kis kanna a kézbe és lehet menni Ózhoz!

Harry Potter még mindig nem ment ki a divatból, és az ő öltözékét sem nehéz elkészíteni. Egy darab fekete anyagmaradék lehet a varázslófiú talárja, csíkos sál minden háztartásban =(vagy szomszédban) akad, ahogy seprű is, amire természetesen ne felejtsük el rápingálni: Tűzvillám2013! Már csak egy szemüvegkeretre lesz szükségünk, de a kínai boltokban párszáz forintért lehet univerzális olvasószemüveget kapni, s ezeket egy kis fekete festékkel harrypotteresre varázsolhatjuk. (!) Apropó varázspálca: fej nélküli fakanál, egy vékony gally, vagy bármi megteszi, és tekintsünk el nyugodtan a pálcában rejtőző főnixtoll beszerzésétől… Ami még hátra van, az a villám alakú sebhely, rúzzsal remekül felrajzolható a gyerek homlokára, aki végre legálisan lehet kócos, hiszen Harry sem a fésülködésről volt híres, ugye…

Soha meg nem unható a cicajelmez, és talán mondanunk sem kell, mennyire egyszerű: végy egy fekete macskanadrágot, egy fekete pólót, egy fekete szalagot, vagy egy összevarrt, kitömött hosszú anyagcsíkot, két, hajpántra erősített fekete háromszöget. Mindezeket rakd rá a gyerekre, rajzolj fekete orrocskát és bajuszt, és szólj neki, hogy nyávoghat! Először nem fogja elhinni, de aztán belejön! 🙂

Vámpírnak lenni nem könnyű, ezt már tudjuk a Twilight-sorozatokból. Sajnos a médiának és az elképesztő kütyümennyiségnek köszönhetően, ami a játékboltokba is betört, még a kiscsopisok is látták már a rendkívül szomorú vegavámpír-párost, Bellát és Edwardot. És igen, a gyerekek rákaptak a vérszívó celebekre, ezért vámpírok akarnak lenni farsangkor. Nos, mi sem egyszerűbb: a ruha tulajdonképpen bármilyen lehet, bár azért – korábbi ismereteink alapján – egy fehér álló gallérú ing, egy sötét nadrág, illetve egy vörös köpeny azért autentikusabbá teszi a megjelenést. Jöhet anya sminkkészlete: fehér púder, vörös rúzs, kihúzott szem. De ami a legfontosabb: nagyon szomorúan kell nézni folyamatosan. Elvégre a film is ezért kapott Grammy-díj jelölést! A fogkérdés kicsit necces, mert ugyan kaphatók vámpírfogsorok bármelyik trafikban, azért azzal parádézni sokáig elég kellemetlen, ráadásul nem mutatnak jól rajtuk a csokitorta-maradványok. Talán érdemesebb a gyerek két szájsarkába festeni két kis fehér háromszöget…

Kölcsönzés, vásárlás

Tény és való, hogy sok gyerek olyan jelmezt szeretne magának, ami a fentieknél azért jóval nagyobb ügyességet igényelne, na és persze időt, meg energiát is, arról nem beszélve, hogy ha óvodásunk, iskolásunk ragaszkodik az original Batman / Bob the builder / Schumacher-ruhához, akkor annak előbb-utóbb boltbamenés lesz a vége. Ami jó hír, hogy farsang környékén a legtöbb turkáló elsőrangú jelmezeket sorakoztat fel, amiket megvásárolni és / vagy kölcsönözni lehet. Ha időben kifaggatjuk a gyereket, mi szeretne lenni és van egy szabad délelőttünk, tényleg igényes darabokat foghatunk ki! Ha pedig újat szeretnénk, a legtöbb játékbolt árul jelmezeket, sokszor tényleg elérhető áron.