Kézműves foglalkozások otthon

A legtöbb gyerek nagy örömmel veti bele magát bármilyen jellegű kézműveskedésbe, de ezeknek az elfoglaltságoknak legtöbbször nagy az anyagköltsége. Néhány tipp, hogyan úszhatjuk meg szinte ingyen az otthoni barkácsolást!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 08. czefernek.lena

A legtöbb gyerek nagy örömmel veti bele magát bármilyen jellegű kézműveskedésbe, de ezeknek az elfoglaltságoknak legtöbbször nagy az anyagköltsége. Néhány tipp, hogyan úszhatjuk meg szinte ingyen az otthoni barkácsolást!


Az otthoni kézműveskedésnek elsősorban saját kreativitásunk és anyagi lehetőségeink szabnak határt. A howtoss.com összegyűjtött néhány olyan tippet, amelyek segítségével fillérekből remek alkotások készülhetnek.

Készítsünk robotot!

A robotkészítés szinte minden korosztálynál sikert arathat, és szinte semmibe sem kerül. Némi előkészületet ugyan igényel, ugyanis előzőleg gyűjtenünk kell a vécépapír-gurigákat, zabpelyhes dobozokat, az alufóliát, valamint minden olyan anyagot, amely még alkalmas lehet egy robot felépítésére.

A robot gyártását a gyerek egyéni adottságaitól függően alakíthatjuk: az egészen kicsiknek például segíteni kell a vécégurigákat hozzárögzíteni a törzsként funkcionáló dobozhoz, de a gombokat – melyek a robot szeméül, sőt, egyéb irányító alkalmatosságául szolgálnak – már ők is fel tudják ragasztani. A nagyobbacskák akár teljesen egyedül, vagy kevés felügyelet mellett meg tudják oldani a feladatot. A robotot végül akár le is festhetjük: ha a festékhez keverünk egy kevés polivinil-acetát tartalmú ragasztót, elkerülhetjük a festék lepattogzását.

Saját mesekönyv vagy napló

Ehhez elsősorban egy rajzfüzetre vagy jegyzetfüzetre lesz szükség, de természetesen készíthetünk saját albumot is olyan módon, hogy összefűzzük vagy egymáshoz varrjuk a lapokat. Ezt az ötletet ahhoz alakítsuk, milyen otthon is elérhető alapanyagaink vannak.

Ha elkészültünk a könyvvel, találjunk ki a gyerekkel együtt egy történetet. Ezt aztán leírhatjuk, vagy akár le is rajzolhatjuk. Valós történetet is feldolgozhatunk, például a kicsi születésnapját, a családi nyaralást, de akár arról is írhatunk, mi a kedvenc hobbija.

 Rajzolás helyett újságokból is vághatunk ki képeket, amiket aztán beleragaszthatunk az albumba. Ha például a családról írunk, kiválóan használhatjuk a saját képgyűjteményt rokonokról, barátokról, háziállatokról is. Ha a mesénk lovagokról, sárkányokról, kastélyokról szól, használhatunk legofigurákat az egyes jelenetek illusztrálásához. A történethez készített fényképeket aztán szintén beleragaszthatjuk a mesekönyvbe.

A maszk örök sláger

Ez az egyik legköltséghatékonyabb ötlet, amelynek tényleg csak csemeténk képzelőereje szabhat határt! Az elkészült maszkok később kiválóan alkalmasak rá, hogy a gyerekek bármilyen történet szereplőjét eljátszhassák. A legjobb alapanyag a habszivacs (fillérekért beszerezhető), de ha nincs otthon, bármilyen kartonlapra (akár egy cerbonás doboz belsejére is) rajzolhatunk. A maszkokat aztán színezhetjük, festhetjük, ragaszthatunk rá gombokat, tollakat, kagylókat amit csak otthon találunk! Megtervezhetjük csemeténk kedvenc szuperhősének figuráját vagy a kedvenc állatának mását is.

Ha a kicsi fokozottan érdeklődik a hasonló foglalkozások iránt, tarthatunk otthon egy kézműves dobozt, amelybe a szükséges anyagokat, hozzávalókat gyűjtjük. Így mindig kéznél lesz a festék, a kisolló és a ragasztó is, ha gyermekünk esetleg hirtelen inspirációtól vezérelve munkához lát.