Kokárda és Csokoládé Napok – hétvégi programajánló

Ugyan ismét hideg időt jósolnak, de a visszatérő havazás ellenére összegyűjtöttünk néhány érdemes programot hosszúhétvégére. A válogatás gerincét természetesen a mrácius 15-i programok alkotják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 14. bencze.aron

Ugyan ismét hideg időt jósolnak, de a visszatérő havazás ellenére összegyűjtöttünk néhány érdemes programot hosszúhétvégére. A válogatás gerincét természetesen a mrácius 15-i programok alkotják.


A Belügyminisztérium javaslatára a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja. Ez a döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket – tudatta csütörtök éjjel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. 

A március 15-i nemzeti ünnep programjainak immár évről évre hagyományos helyszíne a Nemzeti Múzeum. A korabeli krónikák szerint a Múzeumkert a forradalmi események fontos színtere 1848-ban: 165 éve ezen a napon Petőfi Sándor, a szabadságharc költő-forradalmára a múzeum lépcsőjéről elszavalva a Nemzeti dalt buzdította az összegyűlt tömeget. A múzeumkerti eseményt hamarosan forradalmi hangulatú tettek követték: Landerer nyomdájának az elfoglalása és a 12 pont röpcédulázása, Táncsics kiszabadítása, a Nemzeti Színház Bánk bán bemutatója, a nemzet önállóságáért vívott harc szimbolikus tettei, melyek örökre belevésték e dátumot a nemzet történetébe.

A Nemzeti Múzeum környéke már 11 óra előtt benépesül, 10.30-tól a Pénzügyőr Zenekar térzenéje fogadja az 1848/49. évi Forradalom és Szabadságharc emlékére szervezett ünnepségre érkezőket. A díszünnepség 11 órakor veszi kezdetét a nemzeti lobogó katonai tiszteletadással történő felvonásával. Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszszázada, a Nemzeti Lovas Díszegység, valamint a Központi Katonazenekar. A zászlófelvonási ceremónia a történelmi zászlók bevonulásával kezdődik, majd a Himnusz hangaira felvonják a Magyarország nemzeti lobogóját.

Helyszín: Budapest, Múzeum körút, Magyar Nemzeti Múzeum.

Ünnepi program:
11.00-12.00:
– Díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál
– Az ünnepségen katonai tiszteletadás kíséretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját.
– Az ünnepségen köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere.
– Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

12.00-13.00:
– Ünnepi menet a Múzeumkertből a budai Várba
– A díszünnepséget követően a Pénzügyőr Zenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Központi Katonazenekar felvezetésével ünnepi menet indul a budai Várba, a nap további programjainak helyszínére.

10.00-18.00:
– Programok a budai Várban
– Egész napos színes forgatag, kirakodóvásár és zenés programok kicsiknek és nagyoknak. Helyszínek: Szent György tér, Dísz tér, Szentháromság tér, Hadik szobor, Kapisztrán tér, Hunyadi szobor.

10.00-18.00:
– Múzeumi séta a Várban
– A várbéli intézmények az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen látogatható kiállításokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket.

Helyszínek:
Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Levéltár, Magyarság Háza, Nemzeti Táncszínház, Országos Széchényi Könyvtár

9.00-14.30:
– Parlamenti Nyílt Nap
Nemzeti ünnepünkön az Ország Háza ismét megnyitja kapuit. A program mindenki számára szabadon látogatható, előzetes regisztráció nem szükséges.

16.00:
– Állami kitüntetések ünnepélyes átadása a Parlament Kupolatermében
– A díjakat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adja át, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének előterjesztésére.

Puskin Kuckó
(Budapest, Puskin Mozi – március 2. – április 28.)

Tavasszal is folytatódik a Puskin Mozi rendezvénysorozata: a Puskin Kuckó programjai között kiemelt helyet foglalnak el azok a gyerekfilmek, amelyek kifejezetten a legkisebb korosztály számára készültek. A vetítések is az ő igényeiknek megfelelően zajlanak: gyermekbarát környezetben (csökkentett hangerő, kis jelzőfény) nyitott ajtók mellett. A filmek mellett rendszeresen tartanak bábszínházi előadásokat, koncerteket és egyéb gyermekprogramokat is, így mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb szórakozást!

Debreceni Csokoládé Napok
(Debrecen, Kölcsey Konferencia Központ – március 16-17.)

Az I. Debreceni Csokoládé Napok a nagy múltra visszatekintő, minden érzékszervünket “megérintő” csemege, a csokoládé világát mutatja be a magyar csokoládégyártók és a kézművesek segítségével. Nemcsak vásár, hanem egy interaktív gasztrokulturális családi program várja az érdeklődőket. A nagyérdemű több mint százféle csokoládé, édesség és sütemény közül vásárolhat, kóstolhat – többek között olyan különlegességeket is, mint sütött csokicseppes francia kenyérke vagy a levendulás bonbon.

GRIMM 200 – Testvérmesék
(Budapest, 2B Galéria – február 4. – március 14.)

A Grimm testvéreket az először 1812-ben megjelent mesegyűjteményük, a Gyermek- és családi mesék tette híressé Némethonban, majd szerte a nagyvilágban. A 200 évvel ezelőtti esemény alkalmából emlékezik e különleges testvérpárra a 2B Galériakiállítása.