Lábhajtány – újjáéled a sínbicikli?

Lábhajtány, kerékhajtány, sínbicikli, railbike - egy találmány, amely nemhogy veszített volna népszerűségéből, napjainkban reneszánszát éli. Használják sportemberek és családosok, kiránduláshoz, szórakozáshoz és edzéshez egyaránt. Nem kell hozzá más, csupán néhány elhagyatott nyomvonal...és egy kis vállalkozó kedv - no meg hogy az ember Kanadában vagy Közép-Burgenlandban éljen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 22. czefernek.lena

Lábhajtány, kerékhajtány, sínbicikli, railbike – egy találmány, amely nemhogy veszített volna népszerűségéből, napjainkban reneszánszát éli. Használják sportemberek és családosok, kiránduláshoz, szórakozáshoz és edzéshez egyaránt. Nem kell hozzá más, csupán néhány elhagyatott nyomvonal…és egy kis vállalkozó kedv – no meg hogy az ember Kanadában vagy Közép-Burgenlandban éljen.


Külföldön egyre több helyen divat a “sínbicikli” vagy lábhajtány, amelynek különböző felhasználási módja mellett közös tulajdonsága, hogy használaton kívüli vasúti síneken alakítanak ki biciklizésre alkalmas terepet. Valahogy imígyen:

Létezik a sportnak egy individuális változata is, amelyet vállalkozó kedvű feltalálók és sportemberek saját gyártású, bicikliből eszkábált szerkezetekkel űznek:

Persze ehhez az kell, hogy jól ismerjük a környéket és biztosak legyünk benne, hogy a nyomvonal, amelyen közlekedünk, valóban üzemen kívül található. Egy kanadai szabadidős magazin cikkében például nem csak a sínbiciklizéssel, de magával a járgány összeszerelésének módjával is foglalkozik.

Persze ennek intézményesített változata is létezik a nagyvilágban, Közép-Burgenlandban például a Haracsonytól Felsőpulyáig húzódó vágányszakaszon sínbiciklizhetnek a turisták. Az idegenforgalmi szervezetek ajánlásai szerint itt szőlőskertek, napraforgótáblák között, árnyékos erdőkön, romantikus falvakon át haladva felejthetetlen, egész napos programot találhatunk. Az aktív pihenést szolgáló szabadidős tevékenység a hírek szerint új fejezetet nyitott a környék  idegenforgalmában. “Az eredeti ötleten alapuló útvonalnyitás 11 helységet köt össze, ezáltal számos új lehetőséget kínál kirándulóknak, baráti társaságoknak, vállalati közösségeknek.”

A Családháló utánajárt, tervezi-e a BKK hasonló projekt elindítását?

A Budapesti Közlekedési Központtól azt a választ kaptuk, hogy nem terveznek ilyen beruházást, külföldön is általában kirándulóhelyek sajátja a biciklis hajtányozás. Azt is megtudtuk, Magyarországon a Szilvásváradtól északra fekvő vasútvonalon tervezik hasonló szolgáltatás bevezetését, mely a burgenlandi modellen alapul.

Egyébként aki szemfüles módon bújja a netet, és keresi a sínbiciklizés lehetőségét, annak nem kell egész Burgerlandig szaladnia. Magyarországon ugyanis hasonló kezdeményezés Királyréten van még, ahol egy 750 méteres sínbicikli pálya szórakoztatja a kirándulókat. Ez ugyan inkább vidámparki szórakozást nyújt, mint kemény sportot, bár a tekerés azért nem egyszerű itt sem: a hajtánypálya kicsit lejt, követve a Morgó-patak völgyének esését. Minden esetre a hangulatos út néhol közvetlenül a fák szárai mellett és között halad és a tarifa is barátságos: egy kör nem több egy átlagos vidámparki játék áránál.

Érdekesség, hogy a pálya helyén az 1970-es évek végéig egy hurokvágány volt található, amelyet rakodóként használtak a téli időszakban, s ebből készült most ez a vonal, ahol a kisvasút paphegyi műhelyében épített négyszemélyes hajtányokkal közlekedhetnek a látogatók. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy a két, tekerő-vezető elől, kerékpár üléseken ül és pedáloz, míg a hátsó sorban egy fapadon foglalhatnak helyet az utasok. Nem kell izgulnunk, mert a hajtányok tárcsafékkel fékezhetők, igen gyorsan megállítják a szerkezetet. Ha pedig csapatos mókára vágyunk, szükség esetén a hajtányok összekapcsolhatók egymással.

Fel is hívtuk a kisvasút üzemeltetőjét, mikor mehetünk sínbiciklizni: egy kedves fiatalember útba igazított minket, s elmondta, munkanapokon és hétvégén is szeretettel várnak mindenkit egy kis kalandos szórakozásra. Bővebb információért keressük fel a kisvasút honlapját.